Business Internaţional

După Starbucks, prăpădul? Un tribunal american i-a interzis companiei să închidă 77 de locaţii aflate în pierdere

După Starbucks, prăpădul? Un tribunal american i-a...

Autor: Alex Ciutacu

10.12.2017, 12:00 1874

Un judecător din Indiana a luat o decizie neobişnuită şi a oprit temporar Starbucks din a închide 77 de locaţii ale brandului Teavana aflate în mall-uri deţinute de dezvoltatorul imobiliar Simon Property Group deoarece gigantul imobiliar nu ar putea să suporte şocul financiar, potrivit NY Post.

Starbucks a anunţat în luna iulie că plănuieşte să închidă operaţiunile la 379 de locaţii ale brandului Teavana – dar dezvoltatorul Simon a ajuns în tribunal pentru a bloca închiderea celor 77 de locaţii aflate în mall-urile deţinute de grupul imobiliar – susţinând că o asemenea mişcare din partea unui chiriaş cu atât de multă influenţă, ar putea naşte nesiguranţă pentru ceilalţi antreprenori din mall-urile sale.

Starbucks, după ce a încercat să schimbe strategiile cu privire la lanţul de ceainării, a anunţat în august că renunţă la conceptul Teavana.

Compania dorea să închidă toate magazinele până la sfârşitul anului.

Dar dezvoltatorul imobiliar cu baza în Indianapolis, într-un mediu de business în care sute de magazine din toată ţara se închid, a dat fuga la tribunalul local pentru a-i cere judecătoarei Heather Welch să oprească închiderea magazinelor.

Welch, printr-o sentinţă de 55 de pagini, explică faptul că Starbucks, fiind o companie extrem de profitabilă, poate absorbi lovitura financiară – estimată de Starbucks la 15 milioane de dolari, în termen de cinci luni – mult mai bine decât ar putea Simon. Operatorul de mall-uri nu a furnizat o estimare cu privire la impactul estimat pe care l-ar avea închiderea ceainăriilor Teavana.

Cazul este privit îndeaproape de către retailer şi de către dezvoltatori deopotrivă deoarece vine în mijlocul unui colaps care a rezultat într-un număr record de falimente anul acesta.

Eşecurile din retail  i-au lăsat pe proprietarii imobiliari într-o goană continuă după chiriaşi, iar pe retaileri într-o imposibilitate de a-şi întrerupe contractul de chirie.

Alţi experţi din industrie, care nu şi-au dorit să fie identificaţi, spun că această decizie a tribunalului va declanşa fiori pe şira spinării pentru retaileri.

„Dacă eşti un chiriaş care trebuie să închidă o serie de magazine care se află în mall-uri”, spune una dintre surse pentru NY Post, „ar trebui să fii destul de speriat după această decizie”.

Welch a admis că „niciun tribunal nu luat vreodată o decizie care să afectee cursul de business al unei companii, obligând compania să continue activitatea în ciuda dorinţei conducerii de a face opusul” – dar ea făcut acest lucru.

„Suntem dezamăgiţi de decizia tribunalului şi vom continua să ne concentrăm pe găsirea unei soluţii viabile”, Starbucks, care are o capitalizare de piaţă de 81 de miliarde de dolari, a susţinut într-o declaraţie, menţionând că nu s-au hotărât încă dacă vor face apel – sau dacă au voie să facă apel”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO