Business Internaţional

Echipa OMS care investighează originile pandemiei a reuşit să ajungă în Wuhan, la o săptămână de la momentul în care China nu a vrut să o lase să intre

FOTO: Echipa OMS ajunsă în Wuhan pleacă din aeroport cu acest autobuz pe care l-au pus la dispoziţie chinezii

FOTO: Echipa OMS ajunsă în Wuhan pleacă din aeroport cu acest autobuz pe care l-au pus la dispoziţie chinezii

Autor: Alex Ciutacu

14.01.2021, 18:50 150

O echipă a Organizaţiei Mondale a Sănătăţii (OMS), care investighează originile pandemiei de Covid-19, a reuşit să ajungă în Wuhan, joi, la mai mult de şase luni de când a fost lansată investigaţia, potrivit FT.

Echipa de virusologi a aterizat în zonă cu o săptămâna mai târziu decât intenţiona, după ce China a întârziat acordarea de vize, ceea ce a adus o mustrare rară de la Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, care a spus că este „foarte dezamăgit”.

Experţii ar trebui să stea în Wuhan circa o lună, dintre care două săptămâni vor fi petrecute în carantină – timp în care virusologi vor lucra cu experţii chinezi în sistem de videoconferinţă.  

Vizita vine într-un moment în care China se confruntă cu o nouă creştere a numărului de cazuri, cu 138 de cazuri noi declarate la ultima raportare, şi cu primul deces cauzat de Covid-19 raportat în ultimele luni. Autorităţile au impus o serie de restricţii ample încă de anul trecut, care afectează circa 23 de milioane de oameni.

Investigaţia asupra originilor noului coronavirus a devenit un punct critic de discuţie, în special în perspectiva celor care critică modul în care guvernul chinez a gestionat pandemia. Aceştia susţin că Beijingul nu a fost transparent în ceea ce priveşte originile virusului.

Alte voci critice au acuzat OMS pentru că au lăsat prea mult spaţiu de decizie Beijingului în ceea ce priveşte modul în care se desfăşoară această investigaţie. Mike Pompeo, secretarul de stat american, a acuzat OMS că ar fi „coruptă de influenţa Chinei”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO