Business Internaţional

Economia americană creşte atât de rapid încât îi nelinişteşte pe investitori, în timp ce recuperarea din zona euro dezamăgeşte

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

29.09.2014, 00:05 1528

Guvernul american şi-a majorat proiecţia de creştere economică pentru cel de-al doilea trimestru de la 4,2%, în raport de perioada similară a anului trecut, la 4,6%, cel mai rapid ritm de după 2011, iar analiştii anticipează că urcuşul celei mai mari economii a lumii va continua să fie alert, ceea ce-i nelinişteşte pe investitori. Creşterea a depăşit 3,5% în trei din ultimele patru trimestere. PIB-ul american este cu 6,8% peste maximul de dinainte de criză.

Încrederea consumatorilor americani în economie a ajuns în septembrie la cel mai ridicat nivel din ultimul an, în parte datorită perspectivelor mai bune privind veniturile, scrie agenţia Thomson Reuters.

În zona euro, către care se îndreaptă aproape jumătate din exporturile României, începutul anului a fost marcat de optimism, alimentat de date încurajatoare venind de la indicatori precum indicele PMI (stabilit pe baza unor sondaje de opinie în rândul directorilor de achiziţii) al Markit. Însă creşterea nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. Un indicator al încrederii consumatorilor în economie realizat de Comisia Europeană a atins în mai maximul acestui an şi de atunci scade. Indicatorii anticipativi arată creştere economică, dar aceasta va fi probabil de 0,2-0,3% în cel de-al treilea trimestru, cu mult în urma revenirii solide din SUA, notează The Wall Street Journal.

În SUA, cererea internă înregistrează cel mai rapid avans de după 2010. Guvernul şi-a revizuit estimările pentru a lua în calcul investiţii mai mari făcute de companii şi o creştere mai robustă a exporturilor.

Însă datele privind cheltuielile consumatorilor, care reprezintă două treimi din activitatea economică din SUA, nu au fost modificate.

Indicatorii diferitelor sectoare precum comerţul, imobiliare şi industrie, sugerează că economia nu va rămâne fără energie nici în cel de-al treilea trimestru. Analiştii estimează pentru perioada iulie-septembrie un avans de până la 3,6%.

Pe cât de optimişti sunt analiştii, pe atât de nervoşi sunt investitorii, care sunt atenţi la cum performanţele economiei influenţează deciziile Rezervei Federale în privinţa dobânzilor.

“Pe de o parte, cu economia crescând cu un astfel de ritm, pare probabil ca şi salariile să crească în continuare, ceea ce va alimenta şi mai mult aşteptările că Fed va începe să majoreze dobânzile mai devreme de mijlocul anului 2015”, spune Chris Williamson, analist la Markit. El crede însă că dobânzile nu vor fi modificate până la mijlocul anului viitor deoarece unii dintre membrii consiliului de politică monetară al Fed ar prefera mai degrabă să lase economia să se supraîncălzească şi să se lupte cu inflaţie decât să lase economia fără energie.

Fed şi-a redus programul de achiziţii lunare de active cu încă zece miliarde de dolari, la 15 miliarde de dolari, iar în condiţiila acestea vehiculul prin care banca centrală a injectat până acum sute de miliarde de dolari în economie şi în pieţe ar putea fi oprit în octombrie.

În zona euro, BCE abia acum pare dispusă să lanseze un astfel de program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO