Business Internaţional

Economia Egiptului se deteriorează pe zi ce trece

Autor: Catalina Apostoiu

31.01.2011, 23:45 131

Băncile din Egipt ar putea înregistra un val de retrageri delichidităţi în momentul în care-şi vor relua operaţiunile,numărându-se astfel printre cele mai afectate companii deprotestele violente împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, scrieBloomberg.

"O astfel de evoluţie ar reprezenta cea mai mare temere.Autorităţile ar putea ţine sistemul financiar închis pentru a evitaacest risc", a declarat Robert McKinnon, director de investiţii încadrul ASAS Capital din Dubai.

Băncile străine aveau în septembrie o expunere de 49,3 mld.dolari faţă de Egipt, conform datelor Băncii ReglementelorInternaţionale.

Indicele EGX 30 a înregistrat o scădere cu 16% timp de două zilepână pe 17 ianuarie, acţiunile Commercial International Bank Egypt,care reprezintă peste o cincime din index, scăzând cu 12%.

Guvernatorul băncii centrale Farouk El-Okdah a declarat căinstituţia sa deţine rezerve de 36 mld. dolari (26 mld. euro),suficiente pentru a acoperi eventualele retrageri de fonduri.

Întrebat în legătură cu riscul unor retrageri masive, MohamedBarakat, preşedinte al băncii de stat Banque Misr şi director alasociaţiei bancare a ţării, a declarat că creditorii egipteni sunt"foarte lichizi", cu un raport mediu credite/depozite de 53%.

Companiile de asigurări vor fi de asemenea afectate de un val decereri de despăgubiri pentru proprietăţi şi businessuri afectate întimpul protestelor.

Impactul economic al protestelor nu va fi limitat la industriafinanciară. Ameninţate sunt şi veniturile din turism şi sumeletrimise de egiptenii care muncesc în străinătate, care, împreună cuveniturile legate de Canalul Suez sunt principalele surse de valutăale ţării.

Şi investiţiile străine directe, care au scăzut cu 17%, până la6,8 mld. $ anul trecut, ar putea continua să scadă ca urmare aprotestelor violente.

Companiile internaţionale se vor ţine deoparte "până când vadeveni mai clar ce se întâmplă din punct de vedere politic", adeclarat Rami Sidani, director de investiţii în cadrul SchrodersMiddle East. Între timp, economia "va înregistra o deterioraredramatică".

Khaled M. Hanafy, consilier economic al Federaţiei Camerelor deComerţ din Egipt, a declarat că deşi nu există o cifră privitoarela pierderile economice, costul actualei situaţii este de ordinulmiliardelor de dolari, potrivit The New York Times.

Multinaţionale în Egipt

BP a investit în Egipt peste 17 miliarde $, cu investiţii anualede un miliard de dolari din 2007.

ENI desfăşoară activităţi în Egipt de 50 de ani, operând îndomeniul explorării şi producţiei petroliere şi de gaze.

Barclays este prezentă pe piaţa egipteană din 1864. Barclays areintrat în Egipt cu 30 de ani în urmă ca joint-venture cu Banquedu Caire. Deţine 65 de filiale în Egipt.

HSBC Bank Egypt a fost creată în 1982 ca Hong Kong EgyptianBank. Banca a fost redenumită HSBC Bank Egypt în aprilie 2001.

Carrefour a intrat în Egipt în 2002. De la reformeleguvernamentale din 2004, contribuţia sectorului de retail la PIBs-a dublat la 19,5 mld. dolari în 2009.

France Telecom deţine împreună cu grupul egiptean Orascom,operatorul egiptean Mobinil.

Nestlé a anunţat luna trecută că va investi 171 mil. $ înfabricile existente şi centrele de distribuţie din Egipt, creând500 de noi locuri de muncă pe lângă cei 3.000 de angajaţiexistenţi.

Vodafone şi alţi operatori din domeniul telecomunicaţiilor aufost obligaţi să-şi suspende temporar serviciile în anumite zoneale ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO