Business Internaţional

Economia Elveţiei, la cel mai slab nivel din ultimii doi ani din cauza zonei euro

Economia Elveţiei, la cel mai slab nivel din ultimii doi...

Autor: Anca Dumitrescu

02.09.2014, 18:26 492

Datele au fost publicate marţi de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din Berna.

Analiştii anticipau un avans al PIB de 0,5%, similar cu cel consemnat în primele trei luni ale acestui an.

În urmă cu trei ani, Banca Naţională a Elveţiei a introdus un plafon care să limiteze aprecierea francului, măsură care a ajutat economia să aibă o evoluţie mai bună decât zona euro în nouă din ultimele 12 trimeste.

Francul a fost tranzacţionat marţi în stagnare la 1,2071 unităţi pentru un euro.

Preşedintele băncii centrale elveţiene, Thomas Jordan, a reafirmat luni importanţa acestui plafon pentru protejarea economiei, pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi a celor din Orientul Mijlociu, care au un efect negativ asupra economiei globale.

"Din păcate, trebuie să constatăm că economia elveţiană a făcut un pas înapoi, dacă nu doi. Principala mea îngrijorare este că economia elveţiană a încetinit mai rapid decât am anticipat", a declarat Felix Brill, economist la Wellershoff & Partners în Zurich.

Creşterea exporturilor a fost sub cea a importurilor, în timp ce consumul intern a urcat cu doar 0,2% faţă de primul trimestru. Investiţiile în construcţii au scăzut cu 0,7%.

Economiile Germaniei şi Italiei au înregistrat contracţii de 0,2% în trimestrul al doilea, în timp ce economia franceză a stagnat, iar sancţiunile împotriva Rusiei riscă să înrăutăţească perspectivele.

Banca Naţională a Elveţiei anticipează pentru acest an o creştere a economiei ţării de 2%.

Exporturile elveţiene în Rusia s-au ridicat în primul semestru la 1,3 miliarde de franci (1,4 miliarde dolari), respectiv 2,6% din exporturile în zona euro şi sub valoarea bunurilor vândute în Emiratele Arabe Un ite, Singapore şi Canada.

Ca ţară neutră, Elveţia nu a impus sancţiuni directe Rusiei, iar companiile nu sunt direct afectate de embargoul impus de autorităţile de la Moscova asupra importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeană. Chiar şi aşa, Elveţia a luat măsuri pentru a preveni evitarea sancţiunilor internaţionale de către Rusia şi a decis să interzică băncilor să facă noi afaceri cu unele persoane din această ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO