Business Internaţional

Economia germană are perspective bune în pofida scăderii exporturilor şi a producţiei industriale

Economia germană are perspective bune în pofida...

Autor: Catalina Apostoiu

09.08.2017, 00:05 274

Germania, cea mai mare economie europeană, va continua probabil să avan­seze într-un ritm robust în pofida unor date recente negative, spun eco­no­­miştii.

Încurajările vin după anunţarea scăderii exporturilor şi producţiei indus­triale. Excedentul comercial al Ger­­maniei a înregistrat o creştere u­şoară în iunie, deşi atât importurile, cât şi exporturile au scăzut. Anterior, minis­­terul german al economiei a ra­portat o diminuare cu 1,1% a pro­ducţiei industriale faţă de luna an­teri­oa­ră, prima evoluţie negativă a indicelui din decembrie.

Nu există însă motive de îngri­jorare, spun observatorii. „Nu credem că economia germană a ajuns brusc în vârf. Indicatorii de încredere arată solid şi sugerează continuarea redresării“, apreciază Carsten Brzeski, analist la ING, citat de Wall Street Journal.

„De asemenea, o creştere a investiţiilor după alegerile germane combinată cu o revenire treptată a investiţiilor private, observată deja în acest an, ar trebui să prelungească un ciclu de business deja matur al economiei germane în mare parte a anului 2018“, adaugă Brzeski.

Nemţii merg la vot pentru a alege un nou parlament pe 24 septembrie, iar blocul de centru-dreapta al cancelarului Angela Merkel este aşteptat să câştige, însă va trebui probabil să formeze o coaliţie cu cel puţin un alt partid.

Alegerile au loc într-o perioadă de creştere economică solidă şi şomaj foarte scăzut. Economia germană a avansat cu 0,6% în primul trimestru, iar unii economişti estimează un ritm şi mai accelerat în cel de-al doilea trimestru. Institutul german Ifo a anunţat recent că se aşteaptă ca economia germană să fi avansat cu 0,8% în trimestrul al doilea faţă de primul. Datele oficiale vor fi publicate săptă­mâna viitoare.

Potrivit datelor ajustate sezonier, exporturile germane au scăzut cu 2,8% în iunie faţă de mai. Acesta a fost pri­mul declin al exporturilor din acest an, după patru luni consecutive de creştere.

Importurile au scăzut, însă, într-un ritm mai accelerat de 4,5%. Excedentul comercial ajustat s-a situat la 21,2 miliarde de euro, peste cele 20,3 miliarde de euro înregistrate în luna anterioară. Cifra pe iunie s-a situat uşor sub estimarea de 21,4 miliarde de euro a economiştilor chestionaţi de WSJ săptămâna trecută.

Excedentul de cont curent a atins 23,6 miliarde de euro în iunie, după 16 miliarde de euro în mai. Economiştii aşteptaseră un nivel de 24,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO