Business Internaţional

Economia germană duduie, dar ar putea fi frânată de compromisurile Angelei Merkel şi de Brexit. „Coaliţia inversează toate reformele care au transformat Germania din bolnavul Europei în locomotive ale acesteia.“

Economia germană duduie, dar ar putea fi frânată de...

Autor: Catalina Apostoiu

14.03.2018, 22:00 669

Economia germană nici că ar putea fi într-o formă mai bună în acest moment, în care cancelarul Angela Merkel îşi începe cel de-al patrulea mandat. Şomajul este aproape zero, preţurile acţiunilor sunt la maxime record, iar inflaţia este aproape inexistentă. Perspectivele de creştere sunt în continuare solide.

Institutul economic DIW şi-a majorat recent estimarea de creştere pentru 2018 la 2,4%, invocând măsurile de reducere a poverii financiare a gospodăriilor avute în vedere de guvernul de coaliţie al ţării. Proiecţia pe 2019 a fost de asemenea majorată la 1,9%.

Şi totuşi, mai multe ameninţări pândesc cea mai mare economie europeană. Pentru DIW, princi­pa­lul risc este reprezentat de ba­rie­rele comerciale deoarece econo­mia germană este orientată către exporturi, scrie Reuters.

Potrivit The New York Times, compromisurile politice care i-au permis Angelei Merkel să rămână la putere ar putea pune capăt boomului economiei germane. Merkel a fost forţată să cedeze în faţa cerinţelor partenerului de coaliţie al partidului său şi să fie de acord cu inversarea unor măsuri care din 2005 au stat la baza creşterii puternice a economiei ţării.

Merkel a făcut o serie de concesii despre care vocile critice spun că vor împinge Germania înapoi către o situaţie care se aseamănă mai mult cu cea din Franţa, cu reglementări care au sufocat spiritul întreprinzător şi creşterea.

„Coaliţia inversează toate reformele care au transformat Germania din bolnavul Europei în locomotive ale acesteia“, declară Holger Schmieding, economist-şef al Berenberg.

Optimismul companiilor a scăzut în ultimele luni după patru ani de creşteri aproape neîntrerupte, putând urma o reducere a expansiunii şi angajărilor realizate de acestea.

Un alt risc care ar putea frâna creşterea economiei germane este legat de Brexit.

În cadrul unui interviu acordat DW, Hans-Werner Sinn, un important economist german, arată că Brexitul va avea un impact major asupra economiei germane. Până de curând, arată acesta, Marea Britanie a fost a treia mare piaţă de export a Germaniei şi este important pentru Germania să-şi poată comercializa în continuare bunurile în această ţară.

Potrivit estimărilor economistului german, Brexitul ar putea costa industria germană 9 miliarde de euro pe an. Acesta susţine că există şi un aspect politic. Din cauza Brexitului, balanţa puterilor politice din Europa se va modifica, iar Europa ar putea deveni uşor mai protecţionistă, iar Germania ar avea foarte mult de pierdut.

Situaţia de pe piaţa muncii reprezintă un alt risc.

„Economia duduie, disponibilitatea de a cheltui este ridicată, iar companiile germane au registrele de comenzi pline. Totuşi, situaţia actuală de pe piaţa muncii limitează creşterea“, a declarat Michael Marbler, partener în cadrul firmei de consultanţă EY, potrivit Handelsblatt.

Deficitul de forţă de muncă ar putea frâna creşterea celei mai mari economii europene, relevă un raport al Camerei Germane a Industriei şi Comerţului (DIHK).

Imigranţii ar putea fi soluţia. Cea mai mare speranţă a DIHK este legată de imigraţia controlată promisă în acordul pentru formarea coaliţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO