Business Internaţional

”Economia merge al naibii de bine”

”Economia merge al naibii de bine”

Autor: Ştefan Stan

30.07.2014, 16:47 1628

Creşterea consumului şi investiţiile solide din trimestrul al doilea al anului au ajutat economia Statelor Unite să îşi revină şi să crească peste valoarea anticipată, după trei luni în care evoluţia SUA a fost sub aşteptări, scrie Bloomberg.

PIB-ul SUA a crescut cu 4% în trimestrul al doilea faţă de perioada similară a anului trecut. Prognoza anterioară pentru creşterea PIB-ului, estimată de 80 de economişti, era de 3%.

Consumul a crescut cu 2,5%, reflectând cel mai mare avans în achiziţii de produse de consum din ultimii cinci ani.

Marii producători din SUA, precum Whirlpool, estimează că vânzările vor continua să se îmbunătăţească în a doua jumătate a anului, pe măsură ce angajările şi scăderea ratei şomajului cresc rata de încredere în economie a populaţiei şi implicit şi consumul.  

”Economia arată al naibii de bine. Avântul din a doua jumătate de anului este foarte solid. Piaţa muncii este propulsorul din spatele acestei creşteri, ceea ce înseamnă că vor urma şi mai multe angajări. Imaginea de ansamblu arată foarte bine”, a declarant Stuart Hoffman, economistul şef de la PNC Financial Services Group, singurul economist care a prezis corect rata de creştere de 4% a PIB-ului. 

Companiile americane au angajat 218.000 de persoane numai în luna iulie, depăşind media anuală normală şi indicând creştere o creştere a cererii pe piaţa muncii. Creşterea din iulie a fost cea mai puternică din noiembrie 2012, conform institutului de cercetare ADP Research. 

Investiţiile companiilor au crescut cu aproape 6%, contribuind cu 0,9% la creşterea generală a economiei. Pe lângă creşterea consumului şi investiţiile de afaceri, economia a primit un avânt puternic şi datorită cheltuielilor guvernamentale, care au atins maximul ultimilor 5 ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO