Business Internaţional

Economia mondială a intrat într-un cerc vicios în care salvarea unuia îngreunează situaţia celuilalt

Economia mondială a intrat într-un cerc vicios în care salvarea unuia îngreunează situaţia celuilalt

Jaime Caruana a avertizat că agresivitatea băncilor centrale ar putea crea „aşteptări nerealiste“ în privinţa puterii lor de a „rezolva problemele fundamentale“.

Autor: Andrei Cîrchelan

26.06.2012, 00:06 873

La cinci ani după ce criza fi­nan­cia­ră a înghiţit economia glo­ba­lă, lumea nu pare mai aproa­pe de a găsi un model eco­no­mic sustenabil, iar structurile de re­gle­mentare trebuie să abor­deze pro­blemele băn­cilor forţându-le să-şi ac­cep­te pierderile, să eli­mine aceste pier­deri din bilanţ şi să conso­li­deze capitalurile pen­tru a finan­ţa o creştere eco­no­mică sus­tenabilă, se arată într-un ra­port al BRI citat de Financial Times.

"Revitalizarea băncilor şi mo­derarea industriei finan­cia­re vor pune capăt interacţiunii dis­tructive cu celelalte sectoare şi vor permite următorii paşi, res­pectiv consolidarea fiscală şi re­du­cerea gradului de înda­to­ra­re în sectorul privat nonfinanciar. Numai atunci vom putea reveni la o cale de creştere echi­li­bra­tă", a declarat economistul-şef al BRI Stephen Cecchetti la lansarea rapor­tului anual al BRI pe 2012.

Potrivit documentului, bugetele majo­ri­tă­ţii economiilor avansate, excluzând plăţile do­bânzilor, "ar avea nevoie de 20 de ani con­secutiv cu creştere economică de peste 2% din Produsul Intern Brut - începând de acum - pentru a aduce raportul datorie/PIB la nivelul înregistrat înainte de criză".

Politica monetară a fost până în prezent in­stru­mentul principal împotriva crizei, însă acea­stă abordare creează riscul ca econo­mi­ile să devină dependente de dobânzi extrem de scăzute.

"Posibilităţile de acţiune ale băncilor cen­trale au limite foarte clare. Ele nu pot re­para bilanţurile. Ele nu pot spori pro­duc­ti­vi­ta­tea şi nu pot aşeza politicile pe o cale sus­tenabilă", a spus Cecchetti.

Oficialul a adăugat că fie­care an în care li­derii nu reu­şesc să ia măsuri pen­tru con­solidare fiscală pre­lun­geş­te perioada de recuperare.

Economiile dezvoltate sunt expuse în cea mai mare mă­sură la riscuri, mai ales cele din Europa, însă şi eco­no­miile emergente se con­frun­tă cu riscuri din ce în ce mai mari, mai ales cele care au crescut rapid prin expor­turi către vecinii mai dezvoltaţi.

"Ţări precum Rusia sau India ar putea avea probleme con­siderabile dacă partenerii lor de comerţ în­re­gistrează o încetinire a creş­terii, aşa cum e pre­vizibil, în perioada 2011-2015", notează raportul.

Jaime Caruana, director general al BRI şi fost guvernator al băncii naţionale din Spania, avertizează că agresivitatea recentă a băncilor centrale ar putea crea "aşteptări nerealiste" în privinţa puterii lor de a "re­zolva proble­me­le fundamentale", iar extin­de­rea acţiunilor băncilor centrale ar pre­su­pune riscuri, potrivit notelor pregătite pen­tru întâlnirea anuală a BRI citate de Wall Street Journal.

"Politica monetară oferă timpul necesar pen­tru ca alte politici să corecteze pro­ble­mele fundamentale din bilanţurile eco­no­mi­ce. Dar chiar şi acest rol de tranziţie are limi­te şi riscuri. În circumstanţele actuale, bene­fi­ciile unei relaxări cantitative continue nu vin fără costuri", spune Caruana.

Riscurile pe care le aduc băncile centrale

El a identificat trei riscuri majore legate de acţiunile băncilor centrale.

Primul risc provine din faptul că "sti­mu­la­rea monetară prelungită face ca ajustările fis­cale şi structurale să pară mai puţin ur­gen­te", permiţându-le băncilor şi guvernelor să amâ­ne anumite schimbări dureroase, dar ne­ces­are. Al doilea risc provine din dobân­zile mici la creditare, care ar putea deter­mina investitorii şi instituţiile financiare să îşi asu­me riscuri şi mai mari în căutarea unui ran­dament mai bun. Ultimul este ca băncile cen­trale să aibă dificultăţi în a "calibra şi im­ple­menta contractarea politicilor mo­netare, care va fi inevitabil necesară", ceea ce ar putea produce o nouă bulă a creditului sau ex­plozia inflaţiei.

"Ajustarea fiscală, repararea bilanţu­rilor bancare şi alte reforme nu pot fi amâna­te în speranţa unor vremuri mai bune", a spus Caruana, adăugând că trebuie acţionat şi pe alte fronturi, nu numai la nivel de bănci cen­trale, altfel încrederea în economie va con­tinua să scadă, ceea ce va amplifica ris­curile la adresa stabilităţii macroeco­nomice şi financiare.

Directorul general al Băncii Reglementelor Internaţionale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO