Business Internaţional

Economia Turciei trece deocamdată cu bine peste retrogradări şi turbulenţe politice. „Principalul motor al economiei Turciei este consumul gospodăriilor, care acoperă aproximativ 70% din PIB-ul ţării"

Economia Turciei trece deocamdată cu bine peste...

Autor: Catalina Apostoiu

25.10.2016, 18:30 737

După lovitura de stat eşuată din iulie, agenţiile de rating nu au fost blânde cu ratingurile Turciei, însă unii investitori văd în continuare oportunităţi în ţara zguduită de turbulenţe politice, scrie CNBC.

În condiţiile scăderii rezervelor, lira turcească se luptă de asemenea să supravieţuiască, atingând minime în această lună.

Şi totuşi unii observatori notează că economia Turciei a rămas pe linia de plutire. Luna trecută, datele au indicat o creştere economică de 3,1% în trimestrul doi.

Potrivit lui H. Akin Unver, profesor la Universitatea Kadir Has din Istanbul, economia ţării s-a dovedit “surprinzător de rezistentă”.

“În acest moment, rezistenţa economiei turce derivă în mare parte din stabilitatea preţurilor la nivel local, stabilitate asociată cu preţurile scăzute ale petrolului”, spune acesta. “Dacă acestea vor creşte, situaţia se va complica. Turcia nu se poate baza pe actuala stabilitate a preţurilor la nesfârşit, însă aceasta este benefică acum”.

Între timp, adaugă Unver, “principalul motor al economiei Turciei este consumul gospodăriilor, care acoperă aproximativ 70% din PIB-ul ţării”.

Riscurile la adresa economiei Turciei rămân însă reale. Potrivit ministerului turc al economiei, investiţiile străine directe din ţară au scăzut cu 54% în primul semestru al anului comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Totuşi, companii ca Allianz adoptă o perspectivă pe termen mai lung. În pofida turbulenţelor geopolitice şi temerilor legate de guvernul Erdogan, focusul Allianz rămâne pe “potenţialul economic pe termen lung, soliditatea pieţei şI mediul de reglementare stabil”, potrivit CEO-ului Allianz Turcia Aylin Somersan-Coqui.

În plus, ţara dispune de un sector bancar puternic.

Piaţa turcă rămâne însă volatilă după pierderea ratingului investment grade. Angajamentul guvernului Erdogan faţă de reforme şi o economie de piaţă stabilă vor fi esenţiale pentru menţinerea solidităţii mediului de investiţii, spun analiştii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO