Business Internaţional

Economia Ucrainei scade cu 9% în acest an

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: CătăIina Apostoiu

02.06.2015, 00:02 468

Fondul Monetar Internaţional a scăzut drastic prognoza pentru economia profund afectată de război a Ucrainei pentru 2015. Dacă în aprilie instituţia anticipa că declinul economic se va situa la 5% în acest an, cea mai recentă estimare indică o scădere de 9%, ceea ce pune presiune pe guvernul de la Kiev pentru a ajunge la un acord cu creditorii privaţi pentru restructurarea datoriei externe.

Efectele conflictului din estul Ucrainei asupra economiei ţării „au fost mult mai dramatice decât se estimase în primul trimestru al acestui an“, a declarat şeful misiunii FMI în Ucraina, Nicolai Gheorghiev, relatează AFP.

În acelaşi timp, rata inflaţiei va ajunge la 46% până la sfârşitul anului, apreciază oficialii FMI, în contextul creşterii preţului la petrol şi al deprecierii monedei naţionale, grivna.

Totuşi, angajamentul Ucrainei cu privire la implementarea de ample reforme economice „este în continuare puternic“, au adăugat oficialii Fondului. Conflictul din estul ţării a secat rezervele guvernului de la Kiev, Ucraina fiind în pericol de a intra în incapacitate de plată a datoriilor. De aceea, Ucraina a încheiat recent un program de bailout de 17,5 mld. dolari cu FMI, Fondul subliniind că guvernul ucrainean este acum angajat pe calea disciplinei şi reformei.

Pachetul de salvare presupune şi restructurarea datoriei externe, iar oficialii de la Kiev vor să obţină reducerea acesteia cu 23 miliarde dolari.

Ucraina a respins recent o propunere de restructurare a datoriei lansate de un grup de investitori, printre care şi Franklin Templeton, cel mai mare creditor al ţării, potrivit Financial Times.

Propunerea grupului viza reducerea poverii datoriei ţării cu 15,8 miliarde de dolari pe următorii patru ani. Potrivit unei surse apropiate discuţiilor, Ucraina a considerat propunerea drept inacceptabilă, pentru că implica reducerea rezervelor sale valutare.

La finalul vizitei de două săptămâni a delegaţiei FMI la Kiev, Gheorghiev a concluzionat că discuţiile cu autorităţile ucrainene au fost „constructive“ şi că „s-a ajuns la un consens în privinţa majorităţii problemelor“.

Fondul a constatat unele semne încurajatoare de stabilitate în creştere, a declarat oficialul FMI. „Piaţa valutară rămâne, în linii mari, stabilă. Rezervele valutare brute, deşi foarte scăzute, au avansat la 9,6 miliarde de dolari la sfârşitul lunii aprilie. S-a constatat şi o redresare în ceea ce priveşte depozitele băncilor în monedă locală“.

Ucraina speră în deblocarea în curând a următoarei tranşe de 2,5 miliarde de dolari din programul de bailout. FMI insistă, însă, că banii vor veni numai dacă acesta va fi mulţumit de măsurile pe care le va lua guvernul ucrainean pentru a reforma economia ţării, profund afectată de costurile ridicate la energie, corupţie şi conflictul din zona de est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO