Business Internaţional

Economiştii se aşteaptă ca BCE să aducă euro la paritate cu dolarul

Economiştii se aşteaptă ca BCE să aducă euro la...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.12.2015, 00:05 1583
Euro şi-a pierdut un sfert din valoare faţă de dolar într-un an. Coborâşul s-a accentuat în ultimele zile.

Cei care pariază că euro îşi va extinde pierderile din ultimele trei săptă­mâni şi că va ajunge în cele din urmă să tatoneze paritatea în raport cu moneda americană ar putea fi încurajaţi de ceea ce va face Banca Centrală Europeană în urmă­toarea perioadă pentru a impulsiona inflaţia.

Euro slab este o mană cerească pen­tru companiile exportatoare, dar o veste rea pentru cei care pleacă în vacanţă. Euro a înregistrat miercuri a cincea scădere din şase zile după ce datele Eurostat au arătat că inflaţia anuală din zona euro a sfidat aşteptările analiştilor şi nu a accelerat în octombrie, scrie Bloomberg. Toţi cei 53 de analişti intervievaţi de agenţia de ştiri au prezis că BCE îşi va extinde astăzi programul de stimulare economică prin achiziţii de active.

Acest program are ca efect slăbirea euro, ceea ce face ca exporturile unor state precum Spania, Franţa şi Italia să fie mai ieftine, deci mai atractive, în afara uniunii monetare.

Băncile ABN Amro, Barclays şi Bank of America Merrill Lynch prognozează toate că euro se va deprecia faţă de dolar sub paritate anul viitor, ceea ce ar fi o premieră după decembrie 2002. „BCE a semnalizat clar că nu va mai tolera surprize neplăcute pentru perspectivele lor de inflaţie. Cel mai recent raport privind evoluţia preţurilor încurajează aceste aşteptări, că vor relaxa agresiv politica monetară joi“, spune Lee Hardman, analist la Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

De la sfârşitul lunii august euro s-a depreciat cu 5,5% faţă de dolar. Miercuri moneda europeană a atins 1,0596 dolari pe unitate după ce luni a scăzut la cel mai redus nivel din aprilie.

Preşedintele BCE Mario Draghi a deschis în octombrie uşa pentru mai mult stimul monetar şi şi-a întărit promisiunea pe 20 noiembrie, când a spus că BCE „va face tot ce trebuie pentru a ridica inflaţia cât mai repede posibil“. Reactualizarea scenariilor că euro va ajunge la paritate cu dolarul are drept cauză divergenţa dintre politicile monetare din SUA şi din zona euro, notează Le Figaro.

Dacă BCE este aşteptată să majoreze sau să extindă în timp programul său de achiziţii de active de 60 de miliarde de euro pe lună, pornit în martie, şi chiar să ducă dobânzile pentru depozite şi mai adânc în teritoriul negativ, Rezerva Federală Americană şi-a oprit încă din octombrie anul trecut tiparni­ţele de bani şi acum se pregăteşte să majoreze dobânzile pentru prima dată în ultimul deceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO