Business Internaţional

Economiştii sunt alarmaţi de costurile programului de beneficii pentru copii din Polonia

Preşedintele Poloniei Andrzej Duda: „Acesta este un sprijin real din partea statului polonez pentru cei care sunt cei mai importanţi în ţara noastră: familiile cu copii. Nu vreau o Polonie unde să aud tot timpul: nu este posibil“

Preşedintele Poloniei Andrzej Duda: „Acesta este un sprijin real din partea statului polonez pentru cei care sunt cei mai importanţi în ţara noastră: familiile cu copii. Nu vreau o Polonie unde să aud tot timpul: nu este posibil“

Autor: CătăIina Apostoiu

23.02.2016, 00:04 1208

În condiţiile în care Polonia, cea mai mare economie est-europeană, are în faţă una dintre cele mai profunde crize demografice din Europa, partidul conservator Lege şi Justiţie, ieşit câştigător în alegerile din toamna anului trecut şi nerăbdător să-şi răsplătească electoratul de bază, s-a angajat să acorde familiilor 500 de zloţi (114 euro) pentru fiecare copil începând cu al doilea, potrivit Financial Times.

Spre comparaţie, în România anul trecut s-a decis majorarea alocaţiei de stat pentru copii, astfel că aceştia beneficiază în 2016 de un cuantum lunar mărit.

Astfel, copiii în vârstă de până la doi ani primesc lunar 200 de lei (45 euro), cei cu vârstă cuprinsă între doi şi 18 ani şi liceeni de peste 18 ani primesc 84 de lei lunar, iar copiii cu handicap cu vârste între 3 şi 18 ani primesc 200 de lei. Referitor la Polonia, economiştii avertizează că programul cu tentă populistă de 5 miliarde de euro pune în pericol stabilitatea fiscală a ţării. Plăţile vor începe în iulie, putând aduce familiilor mai numeroase echivalentul unui salariu şi, speră autorităţile de la Varşovia, sporind popularitatea guvernului şi majorând rata fertilităţii de la unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE.

„Nu ar trebui să ne surprindă numărul mare de gravide care vin să întrebe de aceste plăţi“, spune Zbigniew Fularczyk, viceprimar al orăşelului Siera­kowice din nordul Poloniei. „Programul este foarte mediatizat. Speranţele sunt alimentate tot timpul. Am impresia că nu se vorbeşte despre nimic altceva în această ţară. Sper că vom avea suficienţi bani.“

Costul noii politici stârneşte temeri generalizate, având în vedere că 2,7 milioane de familii şi 3,7 milioane de copii vor avea dreptul la astfel de plăţi şi că creşterea este una uriaşă faţă de actuala situaţie, unde numai familiile care câştigă sub 675 de zloţi pe lună primesc 118 zloţi pe copil.

Lege şi Justiţie, un partid conservator influenţat de puternica biserică catolică a ţării, susţine că de fructele boomului economic al Poloniei din ultimul deceniu s-au bucurat numai clasele mai liberale şi de mijloc ale ţării. Recompensarea clasei muncitoare, care are în mod tipic familii mai numeroase şi locuieşte în zone rurale, în principal în regiunile estice mai sărace ale ţării, a reprezentat o parte esenţială a manifestului electoral al partidului. „Acesta este un sprijin real din partea statului polonez pentru cei mai importanţi din ţara noastră: familiile cu copii“, a declarat preşedintele Andrzej Duda. „Nu vreau o Polonie unde să aud tot timpul «Nu este posibil»“.

Băncile, economiştii şi miniştrii se aşteaptă ca pro­gramul să coste aproximativ 3 mld. euro în acest an, cost care va creşte la 5 mld. euro în 2017, când se va aplica pe 12 luni. Costul va fi parţial acoperit prin noi taxe impuse în principal băncilor şi supermarketurilor cu capital străin şi printr-un câştig unic de 2,1 mld. euro din vân­zare de licenţe telecom. Însă cum va reuşi Varşovia să finanţeze programul anul viitor îi nedumereşte pe mulţi.

Având în vedere că programul este gândit şi promovat de gânditorii politici ai partidului, şi nu de experţii financiari ai acestuia, costul acestuia stârneşte îngrijorare în cadrul ministerului de finanţe.

Polonia şi-a redus deficitul fiscal de la 8% în 2010 la 3% anul trecut, însă temerile privitoare la creşterea cheltuielilor au împins randamentele obligaţiunilor pe 10 ani ale Poloniei în sus cu 78 de puncte bază în ultimul an.

Agenţia de rating Fitch a avertizat luna trecută că ratingul suveran “A” al Poloniei se bazează pe menţinerea deficitului sub 3%, nivel pe care UE îl consideră acceptabil.

Vicepremierul Mateusz Morawiecki a afirmat că programul implică “sume uriaşe”, dar că creşterea economică va contribui la acoperirea costurilor. Acesta a admis că nu este clar ce efect va avea acesta asupra ratei fertilităţii.

Potrivit calculelor acestuia, Polonia va înregistra o diminuare a populaţiei apte de muncă cu 5,3 milioane de oameni, sau 22%, în următorii 35 de ani, ceea ce-i va afecta perspectivele de creştere odată cu majorarea costurilor legate de pensii şi servicii medicale.

“Acesta nu este un stimulent să mai ai un copil şi nimeni nu ar trebui să privească programul în acest fel”, afirmă Paulina Bromek-Paprocka, mama unui singur copil. “Nu m-am hotărât dacă voi mai avea un copil, însă suma de 500 de zloţi nu-mi va influenţa decizia”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO