Business Internaţional

Economistul de la Oxford care pune în mişcare maşinăria de setat rate a Fed

Economistul de la Oxford care pune în mişcare...

Autor: CătăIina Apostoiu

25.11.2015, 00:04 813
Când banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) va decide într-un final să ridice dobânzile de politică monetară de la nivelul actual apropiat de zero, Simon Potter va avea sarcina de a implementa mecanisme care să facă acest lucru posibil, scrie Wall Street Journal.

Directorul pe pieţe în vârstă de 55 de ani, de origine britanică, al Rezervelor Federale din New York nu lucrase niciodată la o firmă de tranzacţionare de titluri financiare înainte de a prelua actuala poziţie cu trei ani în urmă. Economistul administrează portofoliul de titluri financiare de 4.200 de miliarde de dolari al Fed şi conduce o echipă de aproape 500 de traderi şi analişti.

Potter va avea acum una dintre cele mai dificile sarcini: să scumpească finanţarea într-un moment în care sistemul financiar abundă de bani.

Oficialii Fed ar putea majora dobânzile pe termen scurt la reuniunea din 15-16 decembrie după ce le-au menţinut în apropiere de zero timp de şapte ani. Traderii din grupul lui Potter au testat timp de peste doi ani pârghi­ile la care vor recurge şi încearcă să convingă Wall Street-ul că acestea sunt eficiente.

„Programul nostru de testare ne face încrezători că dispunem de instrumentele necesare pentru a asigura o majorare fără probleme“, declara Potter la un dineu organizat la mijlocul lunii aprilie.

Dacă Fed nu-şi va putea majora rata sau o va majora şi alte rate pe termen scurt de pe piaţă nu vor urma acelaşi curs, credibilitatea şi influenţa băncii asupra direcţiei economiei ar putea avea de suferit.

Potter, economist format la Oxford, s-a alăturat Fed-ului din New York în 1998 după ce a petrecut opt ani predând la University of California. Acesta a devenit în scurt timp cunoscut pentru stilul său direct, abordările inteligente şi angajament, potrivit persoanelor care îl cunosc şi au lucrat cu el.

„Potter cunoaşte iţele sistemului financiar mai bine decât oricine“, afirmă Torsten Slok, economist-şef internaţional al Deutsche Bank.

Banca centrală americană a majorat ultima dată ratele dobânzii în 2006. Istoric, banca majorează ratele reducând rezervele băncilor vânzându-le titluri de trezorerie din portofoliul său. Dispunând de mai puţine lichidităţi, băncile plătesc mai mult pentru a se finanţa de pe piaţă, împingând în sus rata de referinţă a dobânzii.

De această dată, problema este că în urma anilor de eforturi de stimulare a economiei, băncile au rămas cu rezerve de peste 2,6 mii de miliarde de dolari, de o mie de ori mai mult decât înainte de criză şi un nivel prea ridicat pentru a fi absorbit prin vânzări de titluri de trezorerie fără a afecta piaţa americană de obligaţiuni. Din acest motiv, Fed-ul a fost nevoit să testeze noi instrumente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO