Business Internaţional

Editorialist FT: Scandalurile în care sunt implicate marile firme de audit şi consultanţă relevă lipsa de utilitate socială a acestora

Editorialist FT: Scandalurile în care sunt implicate...

Autor: Catalina Apostoiu

08.08.2018, 00:05 788
Una dintre cele mai dure critici aduse marilor bănci după criza financiară a fost că acestea sunt mult prea mari în raport cu economia reală, o mare parte a activităţilor acestora neavând nicio utilitate socială. Ar putea fi aceeaşi critică formulată la adresa celor mai mari patru firme de contabilitate, afec­tate în prezent de o serie de scandaluri la nivel mondial?, se întreabă John Plender, editorialist Financial Times.

Răspunsul este unul afirmativ. Prem Sikka, profesor de contabilitate la University of Sheffield şi critic ferm al profesiei, arată că Marea Britanie are cel mai mare număr de contabili pe cap de locuitor din lume şi mai mulţi contabili decât toate celelalte ţări UE împreună. Nu este clar însă ce mare beneficiu a adus acest lucru economiei britanice, scrie Plender.

În acelaşi timp, această profesie bine plătită foloseşte probabil resurse care ar putea fi utilizate mai eficient în alte zone. Problema utilităţii sociale este evidenţiată şi de faptul că o mare parte a activităţii celor mai mari firme de contabilitate, Big Four (PwC, Deloitte, EY şi KPMG) constă în facilitatea evitării plăţii taxelor.

Punerea sub semnul întrebării a scopului social al acestor firme este într-un sens un paradox. Funcţia de bază a acestora, auditul, este un bun pu­blic. O serie de articole ale FT demons­trea­ză însă că acest rol de bază a fost compro­mis.În parte, eşecul înregistrat de marile firme de contabilitate în furnizarea unor audituri robuste are legătură cu o schim­bare de ordin tehnic menită să facă rapoartele mai relevante şi mai utile.

Iar, dând câştig de cauză auditorilor, pe actualele pieţe financiare sofisticate, satisfacerea cerinţei privind furnizarea de rapoarte „adevărate şi corecte” este o sarcină mult mai complicată decât în trecut.

Alt factor important din spatele rapoartelor slabe are legătură cu o schimbare a etosului profesional. Astăzi, Big Four sunt conglomerate de servicii financiare în care pot apărea conflicte de interese. În plus, acestea ştiu că strategii se tem foarte mult ca Big Four să nu devină Big Three. Asemenea marilor bănci, acestea au devenit ìtoo big to failî, scrie editorialistul FT.

Vina nu ar trebui pusă numai în spatele auditorilor, arată acesta. La rândul lor, strategii au fost prea înclinaţi în faţa eforturilor de lobby ale Big Four. Iar aceştia ezită să abordeze problemele tehnice legate de contabilitate. Prin prisma seriei fără sfârşit de scandaluri, acest lucru trebuie să se schimbe pentru refacerea încrederii publice în audit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO