Business Internaţional

Efect uimitor al crizei la Atena: un şomer a găsit o soluţie inedită de ajutor social

Efect uimitor al crizei la Atena:  un şomer a găsit o soluţie inedită de ajutor social

Autor: Andreea Mindrila

25.02.2012, 11:16 14134

Viaţa lui Constantinos Polychronopoulus, 47 de ani, s-a schimbat într-o singură zi în urmă cu câteva luni, când a văzut doi copii bătându-se pe câteva fructe stricate la piaţa locală din cartierul Aegaleo din Atena, scrie site-ul ekathimerini.com.

"Am mers acasă, am făcut câteva sandwich-uri, şi împreună cu un prieten le-am împărţit oamenilor care adunau resturile din piaţă după ce aceasta fusese închisă", a spus Polychronopoulus pentru Kathimerini.

Când s-a întâmplat acest lucru, Polychronopoulus era deja şomer de doi ani şi recunoaşte că se simţea foarte descurajat.

"Aş fi stat acasă, citind anunţurile despre locurile de muncă şi gândindu-mă cum s-a schimbat viaţa mea într-un mod atât de dramatic: de la un profesionist independent şi productiv dintr-o dată am ajuns pe marginea prăpastiei şi am fost obligat să mă mut din nou cu mama" îşi aminteşte el.

După ce a văzut copiii bătându-se pentru acele fructe, Polychronopoulus a decis să acţioneze şi să-i ajute pe cei care erau într-o situaţie mai grea decât el, şi împreună cu câţiva prieteni au format un grup numit O Allilegyos sau Cealaltă persoană. Membrii grupului gătesc în fiecare zi într-un alt cartier, oferind hrană nevoiaşilor. Ingredientele folosite sunt donate de către rezidenţi, ceea ce înseamnă că un cartier îl hrăneşte pe următorul.

Cele mai frecventate locuri de către grupul Cealaltă persoană sunt casele de refugiaţi de pe bulevardul Alexandras, din Piaţa Exarchia, parcul Pedion tou Areos, Piaţa Koumoundourou, şi pieţele Vyronas şi Fylis. În zilele de duminică, grupul găteşte în Piaţa Syntagma şi uneori în cartierele prospere precum Kolonaki, Glyfada şi Kifissia.

"Alegem astfel de zone pentru că vrem ca oamenii să conştientizeze ceea ce facem. Am fost surprinşi totuşi să vedem că şi în aceste cartiere sunt câţiva oameni care au nevoie de ajutorul nostru", spune Polychronopoulus.

Mirosul mâncării proaspăt gătite atrage o mulţime de oameni flămânzi, bătrâni, dar şi familii întregi cu copii mici.

"Acum trei luni eram complet descurajat. Dar aici am renăscut, pot comunica cu oamenii, îmi pot împărtăşi gândurile şi sentimentele", spune Polychronopoulus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO