Business Internaţional

Efectele secundare ale politici monetare a Fed: finanţarea băncilor străine

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

01.10.2014, 00:04 517

Băncile din afara SUA sunt beneficiarii surpriză ai politicii de dobândă monetară a Rezervei Federale americane, cea mai influentă bancă centrală din lume, şi vor obţine în continuare câştiguri pe măsură ce Fed schimbă modalitatea prin care controlează costurile de creditare, ceea ce nu va fi probabil pe placul politicienilor.

Băncile străine au primit aproape jumătate din dobânzile de 9,8 miliarde de dolari pe care Fed le-a plătit băncilor de la începutul anului trecut pentru capitalul şi rezervele depozitate la banca centrală americană, deşi acestea controlează doar 17% din activele bancare din SUA, potrivit unei analize efectuate de The Wall Street Journal. Planurile de a majora ratele dobânzilor, anunţate acum două săptămâni de preşedintele Fed Janet Yellen, vor duce probabil la creşterea plăţilor către bănci în următorii ani. Din 2008, dobânda Fed la depozitele constituite de bănci este de 0,25%. Spre comparaţie, Banca Centrală Europeană a redus luna trecută acest tip de dobândă de la -0,1% la -0,2%, ceea ce înseamna că taxează şi mai mult băncile care îşi păstrează banii în depozitele acesteia.

Deşi mici comparativ cu veniturile totale ale băncilor străine, încasările din dobânda oferită de Fed au reprezentant o sursă de profituri fără risc pentru acestea. Printre cele mai mari bănci străine care au ales să-şi depoziteze banii la Fed se numără Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, UBS, cea mai mare bancă elveţiană, Bank of China şi Bank of Tokyo, iar printre cele americane JP Morgan, Wells Fargo şi Bank of America.

“Este un transfer mic de la contribuabilii americani la cei străini”, a spus Joseph Gagnon, fost economist al Fed. El a adăugat că transferul reprezintă un efect secundar al Fed şi nu un obiectiv.

În spatele plăţilor Fed către băncile străine se află interacţiunea complexă între noile politici guvernamentale de reglementare şi noile metode pe care banca centrală a SUA le-a dezvoltat pentru a controla ratele dobânzilor pe termen scurt.

Majorarea ratelor dobânzilor Fed ar putea deveni o provocare politică pentru bancă, spun unii analişti.

“Problema este că Fed va plăti dobânzi din ce în ce mai mari băncilor, iar acest lucru va fi observat în mod sigur de unii politicieni. Dată fiind înclinaţia acestora spre situaţii de tip demagogie, Fed va trebui să dea socoteală politică”, a spus William Poole, fostul preşedinte al filialei din St. Louis a Fed.

Din 2008, Fed a injectat aproape 3.000 de miliarde de dolari în sistemul bancar, prin achiziţiile sale de obligaţiuni, în încercarea de a stimula creşterea economică. Tot atunci a luat decizia de a reduce ratele dobânzilor aproape de zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO