Business Internaţional

Piruete marca Standard&Poor's: Acordul dintre Franţa şi Germania este promiţător

Şeful analiştilor Erste acuză S&P de neprofesionalism

Autor: Iulian Anghel

06.12.2011, 08:11 5627

După ce a bulversat UE şi a stârnit mâine în întreaga Europă prin ameninţarea de a retrograda 15 ţări din zona euro (şase cu rating maxim) şi după ce a pus sub supraveghere, pentru o eventuală retrogradare, ratingul maxim "AAA" al Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (FESF) agenţia de rating Standard&Poor's revine şi susţine că acordul la care a ajuns Franţa şi Germania pentru întărirea integrării bugetare între statele Uniunii este "promiţător" şi ar putea permite evitarea situaţiei ca state din zona euro să sufere o degradare a ratingului.

Franc Gil însărcinat al S&P cu supravegherea ratingului în zona euro, a susţinut că summit-ul european de vineri ar putea să fie o reuşită, dacă liderii europeni vor demonstra că au o reală strategie de relansare a creşterii economice şi de mutualizare a riscurilor.

"Acest lucru (summit - n.n.) ar putea să însemne cel puţin ceea ce am auzit deja din partea Franţei şi a Germaniei şi care are un aer promiţător: o tranziţie spre un fel de partaj bugetar", a declarar Gil pentru Reuters.

S&P a pus astăzi sub supraveghere, pentru o eventuală retrogradare, ratingul maxim "AAA" al Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (FESF), după ce a luat luni o decizie similară pentru 15 state din zona euro.

Germania, prin vocea cancelarului Merkel a susţinut că o agenţie de rating face ce vrea, dar Franţa reacţionat acuzator. Ministrul francez de finanţe, Francois Baroin, a declarat că analiza agenţiei nu a luat în calcul acordul franco-german privind modificarea Tratatului UE, prezentat luni, iar decizia S&P ilustrează o problemă de încredere la nivel european.

În noiembrie, Comisia Europeană a anunţat că va începe o anchetă vizând S&P, după ce agenţia a transmis - dintr-o eroare tehnică a susţinut reprezentanţii ei - un mesaj către abonaţii unui serviciu al companiei în care sugera că ratingul "AAA" al Franţei a fost revizuit în scădere.

►18:13 Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a pus sub supraveghere, marţi, pentru o eventuală retrogradare, ratingul maxim "AAA" al Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (FESF), după ce a luat luni o decizie similară pentru 15 state din zona euro.

Dintre statele plasate sub supraveghere cu implicaţii negative, şase au calificativ "AAA", la fel ca fondul de urgenţă al uniunii monetare, potrivit cotidianului Wall Street Journal. Cele 17 ţări membre ale zonei euro garantează obligaţiile FESF, care obţine prin emisiuni de obligaţiuni pe pieţele financiare fonduri pentru a ajuta statele cu probleme.

Cele şase ţări cu rating maxim sunt Germania, Franţa, Austria, Olanda, Luxemburg şi Finlanda. Dintre cele 17 state membre ale zonei euro, avertismentul S&P de luni nu a inclus Grecia şi Cipru. Grecia se află de peste un an în categoria "junk", în timp ce pentru Cipru S&P a anunţat anterior o evaluare pentru o posibilă retrogradare.

Agenţia ar putea revizui în scădere ratingul FESF cu una sau două trepte, în funcţie de rezultatul evaluării pentru statele zonei euro.

►Ora 16:34 "Ameninţarea vădită" pe care agenţia americană de rating Standard&Poor's (S&P) a lansat-o în bloc la adresa mai multor ţări din zona euro care şi-ar putea pierde ratingul AAA - incluzând Austria şi Germania, este contrară oricăror norme profesionale şi oricăror uzanţe, afirmă Friedrich Mostboeck, şeful analiştilor Erste Group, citat de agenţia austriacă de presă.

El a criticat în termeni duri anunţul "lipsit de profesionalism" pe care S&P l-a lansat aseară şi potrivit căruia 15 state din zona euro ar putea fi retrogradate dacă vineri liderii europeni nu vin în sfârşit cu soluţii de rezolvare a crizei.

Mostboeck susţine că gestul S&P demonstrează clar că agenţii de rating nu au o atitudine obiectivă şi consideră că dacă mai contează ca o analiză de rating să fie făcută cum trebuie, atunci ţări ca Austria, Germania, Danemarca şi Finlanda nu ar trebui să-şi piardă ratingurile AAA.

O eventuală retrogradare a Austriei ar avea impact automat asupra marilor bănci austriece care deja se confruntă cu dificultăţi din cauza noilor cerinţe de capital şi sunt presate de supraveghetori să caute finanţări în ţările din regiune dacă vor ca subsidiarele lor să continue creditarea.

►Ora 14:45 Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au anunţat propuneri comune după întâlnirea de ieri pentru a îmbunătăţi disciplina bugetară în zona euro, în încercarea de a recâştiga încrederea investitorilor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Vedeţi aici care sunt cele mai importante puncte din înţelegerea celor doi.

Ora 11:37 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cere Germaniei să continue să-şi asigure partenerii că va face tot posibilul să menţină stabilitatea zonei euro, afirmând totodată că summit-ul UE de vineri ar putea fi un punct de cotitură pentru recâştigarea încrederii pieţelor. Detalii aici.

Bursele europene au deschis în scădere, după ce agenţia Standard & Poor's a avertizat că ar putea retrograda ratingurile a 15 dintre cele 17 state din zona euro, inclusiv Germania, Franţa şi celelalte patru ţări AAA, dacă summit-ul UE de vineri nu va aduce o soluţie la criză, transmite Reuters.

►Ora 10:28

Guvernul francez nu va adopta noi măsuri de austeritate după ce S&P a avertizat, luni noaptea, că ar putea retrograda Franţa cu două trepte de la AAA, afirmă ministrul francez al Finanţelor, potrivit căruia analiza agenţiei nu a luat în calcul acordul franco-german privind modificarea Tratatului UE.

►Ora 10:00

Bursele asiatice şi moneda euro au scăzut marţi, după ce S&P a avertizat că ar putea coborî ratingurile a 15 state din zona euro dacă liderii europeni nu vor prezenta, la summit-ul de vineri, un plan credibil şi decisiv de soluţionare a crizei. Detalii aici.

Ce a fost important luni

Update ora 23:55

În ciuda optimismului cu care au fost întâmpinate discuţiile dintre liderii europeni de luni, o veste proastă pare să fi amânat desfacerea şampaniei.

Conform publicaţiei Financial Times, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a anunţat luni o că pune Germania, Franţa, Olanda, Austria, Finlanda şi Luxemburg sub "perspectivă de credit negativă" notele de îndatorare pe termen lung pentru 15 state din zona euro, inclusiv pe cele pe care le atribuie Germaniei, Austriei, Finlandei, Franţei, Luxemburgului şi Olandei, şase ţări notate cu "AAA", cea mai bună notă posibilă.

Motivul invocat, conform publicaţiei ar fi faptul că în privinţa Germaniei, S&P este îngrijorată de "impactul potenţial a ceea ce în opinia noastră este o adâncire a problemelor politice, financiare şi monetare în relaţie cu uniunea economică şi monetară din Europa".

Singurele ţări din zona euro care nu sunt afectate de anunţ sunt Grecia, al cărei rating corespunde în prezent deficitului de plăţi, şi Ciprul, pentru care S&P a plasat anterior nota de îndatorare pe termen lung sub "supraveghere negativă".

19:27Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de luni în creştere la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni, după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au convenit o serie de măsuri pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.

18:34Franţa şi Germania "au convenit în mod absolut că eurobondurile nu pot constitui în niciun fel o soluţie la criza datoriilor din zona euro", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy după discuţiile avute la Paris cu cancelarul German Angela Merkel. Sarkozy a insistat că o emisiune de obligaţiuni comune zonei euro poate funcţiona doar după ce vor fi adoptate măsuri mai stricte de limitare a cheltuielilor guvernelor.

17:45Banca Centrală europeană a redus la jumătate. Citiţi mai multe.

17:11 Toate ţările din zona euro vor trebui să introducă "o regulă de aur care să fie susţinută şi armonizată la nivel european, astfel încât bugetele tuturor celor 17 (ţări din zona euro - n.r.) să aibă o reglementare constituţională prin care să se asigure că bugetele naţionale se îndreaptă către un echilibru comun", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

16:38Rezerva Federală (Fed) ar putea acorda împrumuturi FMI, alături de cele 17 bănci centrale din zona euro, în vederea susţinerii statelor cu datorii mari din regiune, potrivit publicaţiei germane Die Welt, citată de Reuters. Aflaţi mai multe aici

11:31Primul-ministru Mario Monti a anunţat un plan radical şi ambiţios de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe în valoare de 30 de miliarde de euro. Mai multe detalii despre planul de austeritate al Italiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO