Business Internaţional

Elon Musk îşi susţine imperiul de business cu manevre financiare neobişnuite

Elon Musk îşi susţine imperiul de business cu manevre...

Autor: CătăIina Apostoiu

28.04.2016, 20:38 4766

De la credite personale la achiziţii de acţiuni, liderul miliardar al Tesla, SpaceX şi SolarCity a oferit susţinere companiilor sale deşi astfel de mişcări ar putea fi riscante, scrie The Wall Street Journal. Din octombrie 2014, SolarCity încearcă să atragă investitori individuali cu o ofertă de ceea ce compania descrie drept „obligaţiuni solare“ în valoare de 214 milioane de dolari.

Totuşi, cel mai mare cumpărător până acum este producătorul de rachete Space Exploration Technologies. Obligaţiunile reprezintă „o investiţie excelentă“, a declarat Musk într-un interviu, iar el ştie mai multe despre companii decât oricine altcineva, Musk fiind cel mai mare acţionar al acestora, preşedinte al SolarCity şi CEO al SpaceX. Musk, 44 de ani, a clădit un imperiu de business fără asemănare în lume, alimentat de apetitul său nesecat pentru risc.

Cele trei companii pe care le conduce, SolarCity, SpaceX şi producătorul auto Tesla Motors, au o valoare combinată de aproape 50 miliarde de dolari. Musk a transformat toate industriile pe care le-a atins, vorbind fără ironie despre retragerea pe Marte după ce SpaceX va lansa cu succes rachete acolo. În timp, Musk a contribuit la susşinerea financiară a companiilor sale prin metode la fel de neconvenţionale ca el însuşi. Pe lângă achiziţiile de obligaţiuni, Musk a contractat linii de credit personale de 475 milioane de euro, achiziţionând acţiuni SolarCity şi Tesla când acestea aveau nevoie de capital.

Liniile sunt garantate cu acţiuni deţinute de Musk în cele două companii. Puşini executivi de top îşi folosesc acţiunile drept garanţie pentru credite personale pentru că acest lucru poate fi riscant pentru alţi acţionari şi poate genera temeri privitoare la posibile conflicte de interese. Unii specialişti şi analişti spun că este chiar şi mai riscant acum ca Musk să împrumute sume mari de bani pe baza acţiunilor, când SolarCity şi Tesla sunt mari companii publice. Musk îşi apără mişcările spunând că sunt în linie cu filosofia sa conform căreia „dacă cer investitorilor să aducă bani, simt că sunt obligat moral să aduc la rândul meu bani“. Miliardarul spune că împrumuturile sale nu sunt riscante pentru acţionari pentru că nu reprezintă decât 5% din valoarea sa totală netă, ce depăşeşte 10 miliarde de dolari.

Cifra nu include participaţia semnificativă a lui Musk în SpaceX. Acesta spune că i-ar fi foarte uşor să vină cu noi acţiuni drept garanţie dacă ar fi nevoie. Musk a înregistrat un întreg şir de victorii în ultima vreme. Acţiunile Tesla au urcat cu 75% din februarie, compania fiind primul startup important de succes în sectorul auto american din 1925. Un studiu recent indică faptul că directorii de la numai 13% din cele mai mari 3.000 de companii publice americane au oferit acţiuni drept garanţie pentru credite.

Acţiunile SolarCity şi Tesla sunt volatile.

Stephen Jurvetson, de la Draper Fisher Jurvetson, un investitor important în SpaceX, Tesla şi SolarCity, spune că acţiunile lui Musk nu sunt îngrijorătoare atâta timp cât se menţine pragul de 5%.

Musk a contribuit la dezvoltarea SolarCity, SpaceX şi Tesla folosind cele 165 milioane de dolari generate de vânzarea în 2002 a participaţiei sale în PayPalHoldings.

De la început, acesta a fost dispus să folosească banii de la o companie nouă pentru a ajuta o alta.

La începutul anului 2013, Tesla se confrunta cu o criză de bani, iar SolarCity avea mare nevoie de lichidităţi.

Musk şi-a crescut liniile de credit la un total de 300 milioane de dolari de la 85 milioane. Creditorii săi, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, au refuzat să comenteze.

În perioada mai 2013-octombrie 2013, Musk a folosit o parte din banii împrumutaţi pentru a acţiziţiona acţiuni Tesla de 100 milioane de dolari şi SolarCity de 10 milioane $ în oferte de acţiuni care au injectat capital în ambele companii.

Tesla a dezvăluit anul trecut că Musk şi-a majorat liniile de credit personale la 475 milioane de dolari. Acesta a cumpărat acţiuni Tesla de 20 milioane $ şi SolarCity de 17,7 milioane.

Tranzacţiile financiare au ridicat semne de întrebare în rândul autorităţlor, unii legislatori temându-se că sume din contracte federale încheiate cu SpaceX ar ajunge să fie folosite pentru a ajuta SolarCity.

Republicanul Doug Lamborn a propus recent un amendament care i-ar interzice lui Musk să folosească bani de la SpaceX pentru a cumpăra obligaţiuni SolarCity. Amendamentul ar avea menirea de a-l avertiza pe Musk că republicanii din Congres sunt cu ochii pe el.

Musk a refuzat să comenteze. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO