Business Internaţional

Elveţia a deschis proces penal contra unei bănci împlicate într-un mare scandal de spălare de bani

Sursa foto: 123rf.com

Sursa foto: 123rf.com

Autor: Bogdan Cojocaru

25.05.2016, 00:00 640

Autorităţile din Elveţia au anunţat că au lansat proceduri penale contra băncii private elveţiene BSI pentru „încălcări serioase” ale reglementărilor contra spălării de bani în ceea ce priveşte afacerile sale cu fondul de investiţii al Malaieziei 1Malaysia Development Bhd, scrie The Wall Street Journal.

Banca centrală a statului Singapore i-a ordonat subsidiarei singaporeze a BSI să-şi închidă operaţiunile şi a amendat-o cu 9,7 milioane de dolari după ce a descoperit că a încălcat legislaţia contra spălării de bani. Biroul procurorului general al Elveţiei a explicat că decizia de a porni proces penal contra BSI se bazează, printre altele, pe informaţii adunate într-o anchetă de durată în cazul 1MDB.

Autorităţile din Singapore cercetează activităţile BSI ca parte a unei anchete contra 1MDB. În acest caz au deschis investigaţii autorităţi din Malaysia şi din cel puţin alte şase ţări, printre care SUA. Se suspectează că fondul a avut un cont la BSI din Singapore. Autorităţile cred că fondul de dezvoltare a fost folosit pentru a dirija bani spre oficiali precum premierul Malaysiei Najib Razak, care conduce  boardul de supraveghere al acestuia.

Elveţia estimează că astfel au fost însuşite în mod ilegal circa patru miliarde de dolari de la companii de stat malaysiene. Razak susţine că cele 681 de milioane de dolari găsite în contul său sunt un cadou de la familia regală saudită. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO