Business Internaţional

Elveţia va impune marilor bănci un capital echivalent cu 5% din activele totale

Elveţia va impune marilor bănci un capital echivalent...

Autor: Anca Dumitrescu

13.10.2015, 11:47 452

Decizia va urma modelul din Statele Unite, unde capitalul minim impus celor mai mari bănci depăşeşte nivelul minim stabilit în acordul global convenit de Comitetul Basel pentru Supravegherea Bancară.

Guvernul elveţian va alinia calcularea raportului dintre active şi capital cu metoda din SUA, rezultând un număr mai mic al tipurilor de datorii luate în considerare la stabilirea capitalului, au arătat sursele.

Măsurarea solidităţii financiare a crescut în importanţă la nivel mondial după criza financiară din 2008, pentru a face ca marile bănci să fie mai puţin expuse la colaps.

O comisie de experţi numită de Guvern a recomandat în decembrie anul trecut ca Elveţia să urmeze modelul SUA, care în ultimii ani a introdus unele dintre cele mai stricte cerinţe în privinţa capitalului băncilor.

UBS şi Credit Suisse au raportat rapoarte Basel III între active şi capital de 3,6%, respectiv 3,7%, la sfârşitul trimestrului al doilea, indicând că ar avea nevoie de majorări de peste 1 punct procentual, potrivit noilor cerinţe.

Elveţia a impus în 2011 unele dintre cele mai stricte cerinţe băncilor de importanţă sistemică, după ce Guvernul a salvat UBS în urma crizei financiare din 2008.

UBS şi Credit Suisse deţin cumulat active de 1.830 miliarde de franci elveţieni, sumă de aproape trei ori mai mare decât PIB-ul Elveţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO