Business Internaţional

Emiratele Arabe Unite şi Qatar, printre cele mai bogate state din lume, au intrat în rândul pieţelor emergente. România este încă la frontieră

Emiratele Arabe Unite şi Qatar, printre cele mai bogate...

Autor: Florina-Maria Savu

03.06.2014, 16:31 1591

Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Qatar vor fi incluse de marţi în indicele bursier MSCI al pieţelor emergente datorită creşterii stabilităţii economice şi a majorării capitalizării bursiere a principalelor companii, scrie The Telegraph.

Noul statul reflectă eforturile acestor pieţe de a îmbunătăţi guvernanţa corporativă şi de a atrage capital nou, ceea ce a îmbunătăţit lichiditatea acţiunilor locale. Astfel, prin includerea EAU şi Qatar, două dintre ţările cu cele mai mari PIB-uri per capita la nivel mondial, la indicele MSCI vor fi adăugate două dintre pieţele bursiere cu cele mai rapide creşteri din lume, ceea ce va atrage în aceste ţări capital extern de miliarde de dolari.

Reclasificarea celor două pieţe a fost anunţată în luna iunie a anului trecut de compania MSCI (Morgan Stanley Capital International). Ponderea iniţială în indice a celor două pieţe va fi destul de mică. EAU va avea o cotă de 0,58%, în timp ce Qatar va avea o pondere de 0,47% în indicele MSCI al pieţelor emergente, care este urmărit de fonduri cu active de 1.400 miliarde de dolari.

Îmbunătăţirea statutului la nivelul de “piaţă emergentă” nu este doar o problemă de semantică, ci reprezintă un semn al progresului şi poziţionează  pieţele bursiere din cele două state din Golful Persic lângă centre de putere globale ca Brazilia, Rusia, India şi China, cunoscute şi ca BRIC.

Indicele MSCI al pieţelor emergente vizează companiile cu capitalizare bursieră mare şi mijlocie din 21 ţări, printre care Egipt, Grecia, Ungaria şi ţările BRIC. România este considerată piaţă de frontieră. Acest indice acoperă aproximativ 85% din capitalizarea bursieră ajustată cu factorul de free float din fiecare ţară.

MSCI a selectat nouă companii din EAU şi zece din Qatar care vor intra în componenţa indicatorului. Printre acestea sunt 11 bănci, patru companii de imobiliare, trei de tehnologie şi telecomunicaţii şi o companie de utilităţi.

Susţinătorii pieţelor din Orientul Mijlociu văd această reclasificare ca un vot de încredere pentru guvernanţa corporativă din regiune. Cu toate acestea, eforturile trebuie să continue, spune Andrew Brown, analist la Aberdeen Asset Management’s. “Poate că guvernanţa s-a îmbunătăţit pe margine, însă încă întâlnim consilii conduse de acţionari majoritari şi familii, şi nu se oferă destulă protecţie acţionarilor minoritari”, a explicat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO