Business Internaţional

Energia produsă prin arderea cărbunelui revine în Europa

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

19.04.2013, 00:03 1827

În timp ce folosirea cărbunelui pentru producerea energiei electrice a devenit demodată în SUA din cauza gazelor de şist ieftine, în Europa aceasta îşi revine rapid în detrimentul generării pe bază de gaze naturale, se arată într-un studiu al Bank of America Merrill Lynch.

Producţia de energie din cărbune creşte cu un ritm anual de 5% în Germania, care s-a angajat să renunţe treptat la energia nucleară, şi cu 22% în Spania, stat marcat de criză economică. În acelaşi timp, producţia de electricitate prin arderea gazelor naturale scade cu 15% respectiv 23%. În condiţiile în care funcţionarea unei centrale termoelectrice pe cărbune este mai economică, gazele naturale au pierdut 5% din cota de pe piaţa europeană a energiei în 2012.

Analiştii Bank of America observă, de asemenea, că energia din surse regenerabile presează consumul de gaze naturale.

Analiza lor arată că furnizorii germani de servicii de utilităţi pierd cinci dolari pentru un MWh produs prin arderea gazelor naturale şi pot economisi zece euro prin utilizarea cărbunelui. În aceste condiţii, ca răspuns la diferenţele de preţ, companiile germane de utilităţi au ales să înlocuiască ceea cea au pierdut din capacitatea nucleară cu cărbune, şi nu cu gaze naturale, care sunt mai puţin poluante.

În plus, gazele naturale se confruntă cu o concurenţă acerbă din partea surselor regenerabile de energie în timpul perioadelor de vârf ale cererii. Totodată, în Germania atractivitatea termocentralelor pe gaze se reduce şi mai mult din cauza cererii scăzute pentru energie pe fondul creşterii economice slabe. Din aceste cauze, multe centrale pe gaze naturale riscă să fie închise.

„În Marea Britanie şi Europa continentală generatoarele de electricitate ard cărbune de parcă ar veni sfârşitul lumii. Preţurile scăzute impulsionează marjele generării pe bază de cărbune“, spune Sabine Schels, analist la Bank of America. Ea anticipează că preţurile cărbunelui destinat Europei, după un declin de 10% de la începutul anului, vor scădea în continuare în 2013.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO