Business Internaţional

Enterprise Investors obţine 332 mil. euro din exit-uri anul trecut, nivel record pentru fondul de investiţii

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ioana David

28.01.2014, 20:12 312

Fondul polonez de investiţii Enterprise Investors (EI), specializat pe Europa Centrală şi de Est, unde este unul dintre cei mai vechi jucători, a realizat venituri brute totale de 332 mil. euro din exit-urile realizate în 2013, cele mai mari venituri din istoria companiei dintr-un singur an.

EI a realizat şapte exit-uri, printre aces­tea numărându-se vânzarea companiei de electrocasnice Zelmer, a firmei de colectare de creanţe Kruk, a retailerului slovac de electrocasnice Nay, dar şi a firmei româneşti Siveco. În cazul Siveco, Enterprise Investors a bătut palma cu echipa de management a companiei care a preluat integral pachetul de 32,5% din acţiunile firmei deţinut de EI cât şi de Intel Capital. Tranzacţia a fost eva­luată de ZF la cel puţin 11 mil. euro. „Anul trecut, Enterprise Investors (…) a finalizat trei investiţii şi şapte exit-uri care au condus la returnarea în totalitate a fon­durilor către investitorii în PEF IV, ultimul fond strâns de EI înainte ca Polonia să adere la UE“, au spus repre­zentanţii EI.

Noile investiţii ale EI au fost orientate către domenii precum piaţa paleţilor din lemn (EP Serwis), reciclarea metalelor ne­feroase şi a deşeurilor electrice (Elemental Holding) şi construirea caselor prefabricate din lemn (Danwood). Fondul a mai realizat investiţii suplimentare în sectorul medical, costul total al acestor achiziţii ridicându-se la 47 mil. euro. Pe piaţa locală, fondul polonez de investiţii are în portofoliu companii precum Macon (din industria materialelor de construcţii), Profi (lanţ de super­mar­keturi), iar pentru anul acesta Cristian Nacu, partener al EI, anunţa că doreşte să facă cel puţin o nouă achiziţie. Şi alte fonduri de investiţii (ca de exemplu Oresa Ventures) au anunţat că au în vedere să realizeze noi preluări în 2014 în România.

„2013 marchează şi închiderea celui mai recent fond al Enterprise Investors, Polish Enterprise Fund VII, în valoare de 314 mil. euro. Acest fond continuă strategia EI de a finanţa achiziţii şi creşteri de capital pentru companii de dimensiuni medii în industrii diverse, cu precădere în Polonia.“
 

Investiţiile realizate de Enterprise Investors anul trecut

  • În februarie, Enterprise Venture Fund I (EVF) a plătit 2,2 mil. euro pentru 49% din acţiunile EP Serwis (companie din Polonia de pe piaţa paleţilor de lemn).

  • În mai şi iunie EVF a investit în Elemental Holding, companie din Polonia din domeniul colectării şi processării metalelor neferoase reciclate; tranzacţia a fost de 7,9 mil. euro.

  • În toamnă, PEF VII a investit capital adiţional într-o companie din portofoliu care dezvoltă un lanţ de clinici de radioterapie din Polonia.

  • În noiembrie, PEF VII a cumpărat pachetul integral de acţiuni al Budimex Group, companie specializată în producţua caselor prefabricate din lemn; tranzacţia a fost de 57 mil. euro (finanţată din capital propriu şi împrumut bancar).

Exit-urile realizate de Enterprise Investors

  • A ieşit din businessul cu electrocasnice Zelmer, obţinând venituri totale brute de 92 mil. euro.

  • A vândut pachetul la firma de colectare de creanţe KRUK printr-o ofertă publică secundară de la Bursa de la Varşovia.

  • În iulie PEF IV a vândut ultimul pachet deţinut la instituţia financiară Magellan printr-o ofertă publică secundară pe Bursa de Valori din Varşovia.

  • Tot în iulie EVF a vândut pachetul de de 34,65% pa Ballroom Internaţional.

  • În august, PEF V a vândut Nay, retailer slovac de electrocasnice.

  • În decembrie a vândut acţiunile de la compania românească de software şi servicii IT Siveco. Tot atunci a vândut 100% din Sklepy Komfort; lanţ polonez de comercializare de pardoseli.

  • În 2013 a mai realizat două exit-uri parţiale: a finalizat recapitalizarea Gamet, iar în august şi septembrie a vândut părţi din pachetul în AVG.

Sursa: Enterprise Investors

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO