Business Internaţional

Erdogan continuă ”epurarea” după presupusa tentativă de lovitură de stat: Sute de oameni de afaceri şi executivi au trecut de pe ”lista neagră” a preşedintelui direct pe mandatele de arestare

Erdogan continuă ”epurarea” după presupusa...

Autor: Ştefan Stan

06.01.2017, 14:14 1037

Turcia a ordonat arestarea a sute de oameni de afaceri şi a reţinut un executiv al unuia dintre cele  mai mari conglomerate din ţară, ca parte a măsurilor guvernului de ”epurare” a persoanelor suspectate că ar avea legături cu clericul care ar fi responsabil pentru presupusa tentativă de lovitură de stat de anul trecut, scrie Financial Times.

Peste 380 de oameni de afaceri şi executivi l-ar fi susţinut pe imamul pe care preşedintele Erdogan îl acuză că ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat. Procurorii au emis mandat de arestare pe numele lor, după ce au găsit dovezi că aceştia l-ar fi susţinut financiar pe Fethullah Gulen, un imam care s-a auto-exilat din Turcia.  Recep Tayyip Erdogan crede că Gulen ar fi autorul din umbră al presupusei tentative de lovitură de stat din iulie anul trecut, scrie Andalou, agenţia media de stat din Turcia.

Separat, poliţia l-a reţinut pe Erem Turgut Yucel, unul dintre executivii de top de la Dogan Holding, care deţine ziarul Hurriyet. Yahya Uzdiyen, fostul CEO al Dogan, de asemenea a fost reţinut.

Guvernul deja a confiscate activele a sute de oameni de afaceri într-o ”curăţare” îndreptată împotriva susţecţilor ”gulenişti”. De la tentative de lovitură de stat, peste 100.000 de persoane au fost concediate şi 30.000 arestate, inclusiv profesori, personal de securitate, ofiţeri din armată, politicieni din opoziţie şi jurnalişti.

Cel mai noul val de detenţii vine în condiţiile în care Turcia se confruntă cu provocări pe mai multe fronturi, şi riscă degradarea puternică a încrederii investitorilor în economie. Economia turcă s-a contractat pentru prima oară în ultimii şapte ani în trimestrul al treilea, în parte şi din cauza încrederii reduse şi a deteriorării imaginii ţării în ochii investitorilor.  

Ţara a fost de asemenea ţinta unui val de atacuri teroriste, revendicate de ISIS, inclusiv cel mai recent masacru din noaptea de Revelion, unde 39 de persoane au fost ucise într-un club de noapte din Istanbul.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO