Business Internaţional

Ernst & Young: Durerile zonei euro vor dura un deceniu

Ernst & Young: Durerile zonei euro vor dura un deceniu

Ministrul de finanţe grec Yiannis Stournaras a afirmat că liderii din coaliţia de guvernare au ajuns la un acord privind noul pachet de măsuri de austeritate care vizează economii de 11,5 mld. euro la bugetul de stat. Foto: AFP/Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

28.09.2012, 00:04 1118

Anul acesta economia uniunii mo­netare se va contracta cu 0,5%, iar E&Y cere măsuri mai solide pentru ieşirea din criză, scrie CNBC.

Programul Băncii Centrale Eu­ropene de achiziţii de obligaţiuni va fi "doar un bandaj temporar pentru zona euro, chiar dacă unul esenţial", scriu economiştii E&Y. Ei pledează pentru un program complet de ajustări can-titative, de tipul celui folosit de banca centrală americană, care luna aceasta a lansat a treia rundă de achiziţii agresive pentru a impulsiona creşterea eco­nomică.

Perspectivele pentru rata şomajului, consum şi investiţii în afaceri în zona euro rămân slabe, scrie E&Y. Numărul şomerilor va ajunge la 19,2 milioane în primul trimestru al anului 2014, puţin peste 12% din populaţia regiunii, şi rata şomajului va atinge 26-27% în Grecia şi Spania. Ambele ţări se confruntă cu şomaj în creştere, în special în rândurile tinerilor.

Investiţiile vor rămâne la niveluri inferioare celor dinaintea crizei până la sfârşitul anului 2016 în ciuda dobânzilor mici şi recapitalizării multora din com­paniile europene principale, potrivit E&Y. "Pe măsură ce incertitudinea continuă să planeze asupra zonei euro, este esenţial pentru afaceri ca autorităţile să meargă mai departe şi să ia decizii cu fermitate. Economia nu îşi poate permite ca firmele să strângă cureaua când consumatorii se opresc din cheltuit", scrie economistul Mark Otty de la E&Y.

Spania şi Grecia se pregătesc pentru mai multă austeritate

Guvernul spaniol are în plan un buget de austeritate pe anul viitor care prevede economii de 25 mld. euro pentru a respecta ţinta de deficit de 3,8% din PIB pentru guvernul central şi sistemul de asigurări sociale, scrie El Pais. Spania va reduce cheltuielile în ministere cu 12,2% pentru a economisi 4,3 mld. euro şi va îngheţa salariile bugetarilor pentru al treilea an consecutiv. Investiţiile publice şi cos­turile curente vor fi la rândul lor reduse cu 15%.

Guvernul mai ţinteşte venituri suplimentare de 15 mld. euro din creşteri de impozite, în special prin majorarea TVA-ului de la 18% la 21%, măsură în vigoare de la începutul acestei luni. Autorităţile vor introduce şi noi impozite pe emisiile de gaze de seră şi pe tranzacţiile financiare şi va elimina unele scutiri de taxe. Totuşi, cheltuielile bugetare totale vor creşte cu 9,2% din cauza dobânzilor mai mari la datoria publică şi a plăţii ajutoarelor de şomaj.

După săptămâni de eforturi fără rezultat şefii celor trei partide de guvernământ din Grecia au ajuns la un acord de bază cu privire la noi măsuri de reduceri de cheltuieli, necesare pentru primirea mai departe a bailout-ului, scrie Associated Press. Noul pachet de măsuri vizează economii de 11,5 mld. euro la bugetul de stat în 2013-2014, a spus ministrul de finanţe grec Yiannis Stournaras. Pachetul va trebui aprobat de creditorii internaţionali, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, înainte ca Greciei să i se vireze următoarea tranşă de 31 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO