Business Internaţional

Este Mohamed ElBaradei omul care poate schimba faţa Egiptului?

Este Mohamed ElBaradei omul care poate schimba faţa Egiptului?

Autor: Gabriel Razi

31.01.2011, 23:56 50

Opoziţia egipteană s-a coalizat în spatele liderului moderatMohamed ElBaradei după ce şi Frăţia Musulmană, cel mai importantgrup al acesteia, şi-a declarat susţinerea pentru fostul şef alAgenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), scrie presainternaţională.

Ayman Nour, fost candidat pentru alegerile prezidenţiale înEgipt în 2005, a spus că grupările de opoziţie au format un comitetcu ajutorul căruia îşi vor exprima cererile faţă de regimulMubarak. Din acest organism fac parte atât membrii facţiuniifundamentalist-islamice Frăţia Musulmană, cât şi ElBaradei şiNour.

"Dacă egiptenii vor vrea ca eu să fiu liantul între sistemulautoritar şi democraţie, nu îi voi dezamăgi", a declarat ElBaradeipentru CNN.

Cunoscut pe scena internaţională

ElBaradei este o figură cunoscută pe scena publicăinternaţională după ce timp de 12 ani, între 1997 şi 2009, a condusAIEA.

În timpul mandatului său la AIEA, ElBaradei a fost distins cuPremiul Nobel pentru Pace în anul 2005 pentru eforturile privindneproliferarea armelor nucleare şi utilizarea paşnică a energieiatomice. Doctor în drept internaţional al Universităţii din NewYork, ElBaradei s-a dovedit intransigent atunci când a fost delegatsă investigheze existenţa armelor de distrugere în masă în 2003, înurma invaziei americane din Irak.

Printre realizările lui ElBaradei la conducerea AIEA se numărăşi deconspirarea programului nuclear iranian.

După ce a părăsit organismul de control al activităţilornucleare ce funcţionează în cadrul ONU, ElBaradei s-a întors laînceputul anului trecut în Egipt unde a primit aprecieri pozitivedin partea populaţiei, fiind cotat ca unul dintre potenţialiicandidaţi pentru alegerile prezidenţiale din acest an.

ElBaradei a dat dovadă în luna iunie a anului trecut că are"capacitatea" de a mobiliza populaţia, după ce a reuşit săorganizeze o demonstraţie pentru adoptarea de amendamente laconstituţia egipteană care să permită înlăturarea democratică apreşedintelui Mubarak, la care au participat 3.500 de egipteni.

Silviu Neguţ, decanul Facultăţii de Relaţii EconomiceInternaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice dinBucureşti, spune că ElBaradei este unul din "vârfurile" societăţiiegiptene şi că expunerea pe care a obţinut-o în perioada în care acondus destinele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică îiconferă legitimitate pe scena internaţională.

"Mohamed ElBaradei este o soluţie temporară pentru Egipt, nu auun alt vârf care să se impună. Relaţiile pe care şi le-a făcut înOccident îl vor ajuta, îi dau deschidere internaţională, însăfundamentaliştii s-ar putea să nu îl agreeze", spune SilviuNeguţ.

Le cere americanilor să nu îl susţină peMubarak

Mohamed ElBaradei a spus la BBC că speră să lucreze alături dearmată pentru a restabili ordinea şi pentru a pune bazeleviitorului politic al Egiptului. ElBaradei a declarat pentru BBC că"primul pas va fi plecarea lui Mubarak, iar al doilea va fireprezentat de crearea unui guvern de salvare naţională în tandemcu armata, care trebuie să se asigure de menţinereasecurităţii".

ElBaradei a ţinut, de asemenea, să reamintească americanilor că"îşi pierd credibilitatea" cu fiecare zi atâta timp cât nu condamnăregimul Mubarak. "Ar fi mai bine ca preşedintele Obama să nu fieultimul care îi spune lui Mubarak că este timpul să plece", adeclarat ElBaradei pentru CNN.

Profesorul Silviu Neguţ spune că americanii îl agreează peElBaradei cu toate că în Irak el a fost cel care a semnat raportulprin care se evidenţia că pe teritoriul Irakului nu au existat armede distrugere în masă.

"Nu este omul americanilor, nu le-a făcut jocurile în Irak.Americanii îl vor pentru că are personalitate şi pentru că estepro-occidental", crede Silviu Neguţ.

Cine este Mohamed ElBaradei

S-a născut la Cairo în 1942.
Este licenţiat în Drept la Facultatea din Cairo, pe care aabsolvit-o în 1962.
Obţine titlul de doctor în drept internaţional la New York Schoolof Law în 1974.
Îşi începe cariera diplomatică în 1964 la misiunile Egiptului laONU.
Îndeplineşte rolul de consilier al ministrului de externe egipteanîn perioada 1974-1978.
În 1984 ajunge la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică(AIEA), unde ocupă mai multe posturi.
În 1997 devine director al AIEA, post pe care îl părăseşte în2009.
După ce a părăsit AIEA s-a implicat în viaţa politică a Egiptului,criticând regimul Mubarak.

Mubarak, de la pilot la dictator

Muhammad Hosni Mubarak s-a născut la 4 mai 1928.
În anii 50 - 70 a fost pilot al forţelor aeriene din Egipt şi aocupat diverse funcţii în armata egipteană.
În 1975 a fost numit vicepreşedinte de către predecesorul său AnwarSadat.
În 1978 a devenit vicepreşedintele Partidului Naţional Democratic,care era atunci la putere.
A condus Egiptul după asasinarea lui Sadat din 14 octombrie1981.
A caştigat preşedinţia după alegerile din 1987, 1993 şi 1999.
În 1990 s-a opus invadării Kuwaitului de către Irak, iar în 1991 atrimis trupe care să lupte împotriva irakienilor în Războiul dinGolf.
În 2005 a anunţat planurile referitoare la primele alegeriprezidenţiale la care vor putea participa mai mulţicandidaţi.
Tot în 2005 câştigă cel de-al cincilea mandat, dar Mubarak esteacuzat de fraudă electorală.
De atunci, regimul său a fost dominat de presiuni pentru a lansareforme politice şi de relaţia cu SUA, principala sursă de ajutormilitar.
Şi-a atras de multe ori critici din partea liderilor americanipentru lipsa de democraţie din ţara sa, dar a jucat un rolimportant de aliat al SUA în regiune.
A supravieţuit după şase încercări de asasinat, conform BBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO