Business Internaţional

​„Este o epidemie, iar Italia este cel mai bolnav pacient”. Problemele băncilor italiene se pot transforma într-o criză europeană

​„Este o epidemie, iar Italia este cel mai bolnav...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.07.2016, 21:49 1722

Acţiunile Banca Monte dei Paschi di Siena, una dintre cele mai mari bănci italiene, au continuat ieri să scadă accentuat, în timp ce costurile de finanţare ale Italiei au urcat, semn că temerile investitorilor privind sectorul bancar se extind la întreaga economie. Analiştii atrag atenţia că problemele băncilor se pot transforma în doar câteva luni într-o criză politică, iar oficialii de la Roma „că Italia este cel mai bolnav pacient”. Destabilizarea Italiei poate slabi zona euro.

„Este o epidemie, iar Italia este cel mai bolnav pacient. Dacă nu oprim epidemia, va deveni problema tuturor. Şocul Brexitului a creat o senzaţie de urgenţă”, spune Pierpaolo Baretta, subsecretar în ministerul economiei din Italia.

Nicăieri concentraţia de riscuri nu este mai mare ca în sectorul bancar italian, scrie The Wall Street Journal. Iar regulile inflexibile ale UE privind băncile riscă să conducă la un Brexit italian, titrează Bloomberg.

Ani de standarde permisive de creditare au lăsat băncile italiene nepregătite pentru falimentele provocate de marea criză financiară. La Monte dei Paschi di Siena creditele neperformante au fost atât de multe încât banca şi-a adus ca ajutor o echipă de 700 de persoane pentru a le face faţă şi a creat o unitate nouă specială pentru a le administra. În urmă cu câteva săptămâni, banca a scos la vânzare divizia de credite neperformante în speranţa că un partener străin va grăbi procesul de lichidare.

Dar între timp investitorii au început să lichideze Monte dei Paschi di Siena pe burse, punând în pericol şi vânzarea, în vremuri în general dificile pentru bănci, cu dobânzi extrem de mici, chiar negative – business-ul băncilor italiene este unul tradiţional,  concentrat pe credite şi depozite -, şi cu creştere economică anemică. Brexitul creează tensiuni suplimentare în sistemul bancar european şi în cel italian în particular. Acţiunile Monte dei Paschi di Siena s-au prăbuşit cu aproape o treime după referendumul britanic din 23 iunie. Titlurile au înregistrat ieri pe bursa  din Milano scăderi de până la 10%.

„Brexitul poate conduce la o criză bancară puternică în Italia. Există clar riscul unui colaps în zona euro dacă nu sunt calmate imediat îngrijorările privind Brexitul”, spune Lorenzo Codogno, fost director general la Trezoreria Italiană.

Problemele băncilor italiene reprezintă primul test serios pentru modelul adoptat de UE în urmă cu doi ani pentru rezolvarea crizelor bancare. Guvernul italian a cerut permisiunea UE să injecteze 40 de miliarde de euro în sistemul bancar pentru a-l stabiliza. Aceasta ar însemna forţarea unor reguli antibailout introduse în 2014 pentru obligarea acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şI a unei părţI din deponenţI să plătească pentru salvarea băncilor. Abia apoi este permisă intervenţia statului cu banii plătitorilor de taxe. 

Roma susţine că forţarea acestor reguli ar fi un preţ mic pentru obţinerea unui zid de apărare contra propagării şocurilor produse de Brexit. Partenerilor din UE ai Italiei, dar mai ales Germaniei, le repugnă această idee, ceea ce lasă guvernul de la Roma expus la o eventuală criză bancară şi politică.

Dar dacă situaţia băncilor italiene se înrăutăţeşte, guvernul şi mai ales premierul Matteo Renzi sunt cei ce vor plăti un preţ mare - puterea. Circa 187 de miliarde de euro în obligaţiuni bancare sunt deţinute de investitori de retail, de oameni de rând care şi-au investit economiile sau banii de pensie în aceste active. Dacă sunt puse în aplicare regulile UE de rezoluţie sau redresare bancară, aceste economii vor fi distruse.  „Fiecare bunică a cumpărat acţiuni la bancă. Aşa ne este prezentată situaţia”, spune un oficial european. Iar oamenii pot găsi uşor oportunitatea de a se răzbuna pe un guvern care nu a reuşit să împiedice distrugerea economiilor lor.

Renzi a pornit o campanie pentru câştigarea unui referendum pentru implementarea unor reforme constituţionale care au ca scop sfârşitul unei istorii cu guverne instabile. Pe scurt, Renzi vrea să reducă puterea Senatului, notează Reuters. Premierul a spus că va demisiona dacă pierde votul, un joc de norc, după cum a recunoscut chiar el, care poate readuce turbulenţe în a treia economie ca mărime din zona euro. Politicienii antisistem, mai puternici ca niciodată, stau la pândă gata să exploateze cea mai mică slăbiciune, iar euroscepticismul înfloreşte.

Anul trecut, peste 100.000 de investitori la patru mici bănci italiene lichidate şi-au văzut investiţiile distruse. Unii dintre ei şi-au pierdut economiile de-o viaţă. Scanda lul a explodat în decembrie după ce un pensionar s-a sinucis deoarece a pierdut 110.000 de euro investiţi într-una din acele bănci.

Analiştii de la Citi spun că referendumul italian este „probabil cel mai mare risc din peisajul politic european dintre chestiunile care nu ţin de Marea Britanie, în condiţiile în care viitorul politic al lui Renzi poate depinde de referendum”.

Probleme există şI în alte sisteme bancare de la periferia zonei euro. Băncile portugheze sunt încă împovărte de credite neperformante, de profitabilitate redusă şI de neîncrederea investitorilor. Portugalia a primit un bailout internaţional în 2011, dar pentru că datoria ţării este mare, autorităţie au evitat să cureţe băncile de credite toxice printr-o “bad bank”. Abia acum este discutată această idee. În Spania, în iunie, Banco Popular Español a strâns 2,5 miliarde de euro pentru a rezista pierderilor fără sfârşit provenite din creditele imobiliare neperformante – semn că cele mai slabe bănci de acolo încă se chinuie să-şI revină după prăbuşirea pieţei imobiliare din 2008.

Yield-ul obligaţiunilor guvernamentale italiene cu scadenţa la 10 ani au crescut ieri cu trei puncte de bază, la 1,19%. La activele echivalente germane, randamentul a scazut cu două puncte de bază, la -0,16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO