Business Internaţional

Este oficial: Grecia a finalizat împrumutul de 62 miliarde euro acordat de ţările din zona euro şi se poate împrumuta de pe pieţele externe pentru prima dată după opt ani

Este oficial: Grecia a finalizat împrumutul de 62...

Autor: Alina Botezatu

20.08.2018, 13:51 296

Grecia a ieşit, luni, din programul de împrumut de urgenţă (bailout) în valoare de 61,9 miliarde de euro (55 de miliarde de lire sterline sau 70,8 miliarde de dolari), acordat pentru trei ani de Mecanismul european de stabilitate (European Stability Mechanism, ESM), transmite BBC.

Drept urmare, pentru prima dată în opt ani, Grecia speră să se poată împrumuta din nou de pe pieţele interanţionale.

Împrumul a fost acordatat pentru a face faţă crizei datoriilor, fiind cea de-a treia parte din cel mai important plan de salvare (bailout) din istoria financiară mondială. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Greciei pentru a face faţă crizei s-a ridicat la aproximativ 289 de miliarde de euro, pentru care Grecia va avea nevoie de câteva decenii pentru a-i rambursa.

Economia Greciei a avut un ritm lent de creştere, în ultimii ani, având încă o valoare cu 25% mai redusă decât atunci când a început criza. Reducerile de cheltuieli publice, profund nepopulare în Grecia, vor fi menţinute, reprezentând încă o condiţie pentru salvare.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), doar patru ţări au înregistrat o reducere a economiei mai mare decât a Grecia în ultimul deceniu: Yemen, Libia, Venezuela şi Guineea Ecuatorială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO