Business Internaţional

„Este timpul să preluăm puterea! Este timpul să fim furioşi! Politicieni, economişti, intelectuali, nu renunţaţi la luptă!“

„Este timpul să preluăm puterea! Este timpul să fim furioşi! Politicieni, economişti, intelectuali, nu renunţaţi la luptă!“

„Indignez-vous!“ este manifestul francez pentru o mişcare unită Ocupaţi Wall Street, protestul care a început în New York şi acum se extinde peste tot

Autor: Andreea Mindrila

06.11.2011, 18:24 1220

Cea mai bine vândută carte pe site-ul franţuzesc Amazon.com este "Indignez-vous!" (Revoltaţi-vă!), o reflectare extrem de subtilă şi de elegantă despre starea lumii realizată de Stephane Hessel, un fost diplomat al Naţiunilor Unite în vârstă de 94 de ani, un supravieţuitor al lagărelor de concentrare şi erou al mişcării de rezistenţă din Franţa, scrie Bloomberg.

Cartea de 32 de pagini, cu aproape patru milioane de copii tipărite în 30 de limbi, inclusiv versiunea englezească publicată recent intitulată "Time for Outrage", are în mod clar scopul de a servi drept ghid pentru proteste lipsite de violenţă.

Ar putea fi de folos mişcării Ocupaţi Wall Street-ul, care are o amploare tot mai mare şi care continuă să-şi caute vocea şi motivul de a exista.

Bazându-se pe ampla sa experienţă obţinută în timpul mişcării de rezistenţă din Franţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Hessel îi îndeamnă pe cititori să-şi amintească - şi să continue să lupte - pentru cele patru libertăţi fundamentale prezentate de preşedintele Franklin D. Roosevelt în discursul despre starea naţiunii din anul 1944: libertatea de exprimare, libertatea religiei, libertatea (cu sensul de eliberare) de frică şi libertatea de a avea suficient pentru a nu trăi în nevoie.

"Ni se spune, fără neruşinare, că statul nu mai poate suporta costurile unor măsuri civile. Dar cum de ne lipsesc resursele financiare pentru a menţine aceste pro­grame când ţara noastră se bucură de cea mai mare bunăstare de după Lupta de Eliberare? Cum altfel se poate explica această situaţie decât prin puterea de corupere a banilor împotriva căreia mişca­rea de rezistenţă a luptat atât de aprig şi care acum este mai mare, mai obraznică şi mai egoistă decât oricând?", spune Hessel.

"Bogaţii şi-au pus slugile în cele mai înalte sfere de stat. Băncile sunt private şi sunt preocupate exclusiv de obţinerea profitului. Ele nu au niciun interes în obţinerea binelui comun. Decalajul dintre bogaţi şi săraci este mai mare decât oricând. Obţinerea de averi şi spiritul concurenţial sunt încurajate şi celebrate", adaugă Hessel.

El reaminteşte importanţa indignării şi încurajează "tinerele generaţii" să reaprindă spiritul mişcării de rezistenţă într-o bătălie lipsită de violenţe împotriva nedreptăţilor.

"Este timpul să preluăm puterea! Este timpul să fim furioşi! Politicieni, eco­nomişti, intelectuali, nu renunţaţi la lup­tă! Adevărata ţesătură a societăţii noastre rămâne puternică. Să nu ne lăsăm învinşi de tirania pieţelor financiare din întreaga lume care ameninţă pacea şi de­mocraţia de pretutindeni. Vă doresc tuturor să vă găsiţi motivul pentru care să vă revoltaţi, deoarece este un lucru foarte preţios", spune Hessel.

Pentru "bărbaţii şi femeile care vor trăi în secolul al XXI-lea", accentuează el, "a crea înseamnă a rezista şi a rezista înseamnă a crea".

Într-un interviu acordat editorului său din SUA, Twelve, o divizie a Hachette Book Group Inc., Hessel reflectă asupra succesului puţin probabil al volumului său.

"Vine un moment când foarte mulţi oa­meni din foarte multe ţări sunt nemul­ţu­miţi de modul în care sunt conduse şi prin urmare au puterea de a fi indignaţi cu pri­vire la valorile care nu sunt sprijinite", spune acesta.

Hessel face apel la oameni "să pri­vească în jurul lor la ceea ce consideră că este inacceptabil, să se alăture altor oameni care au aceeaşi părere şi să pună presiune pe guverne, folosind mijloacele obişnuite precum dreptul la vot, care există pentru a le permite cetăţenilor să aibă puterea de a influenţa deciziile gu­ver­nelor. De exemplu, dacă simţiţi că sis­te­mul democratic nu funcţionează aşa cum este normal, trebuie să implementăm un model nou, creativ de sistem democratic".

Protestatarii din mişcarea Ocupaţi Wall Street urmează doar pe jumătate sfatul înţelept al lui Hessel. În oraşele din SUA şi Europa, mişcarea a reuşit ca în ultimele şase săp­-tămâni să-i aducă alături pe cei preocupaţi de situaţia ţării, care nu sunt mulţumiţi de modul în care funcţionează lucrurile în ţările în care există sisteme democratice.

În New York grupul protestatarilor s-a dovedit destul de hotărât să rămână în parcul Zuccotti şi în jurul lui, deşi acesta este proprietate privată, şi a reuşit să continue să atragă atenţia politicienilor, mass-media, mobilizând o întreagă armată de susţinători pe reţelele de socializare.

Mişcarea Ocupaţi Wall Street-ul trebuie să-şi transforme acum susţinătorii şi frustrarea pe care aceştia o simt într-o acţiune politică, sugerează Hessel. Cu un an înaintea alegerilor electorale din 2012, această mişcare ar trebui să caute oameni care să le împărtăşească părerile despre ceea ce trebuie schimbat şi cum ar trebui schimbat pentru a candida la alegerile locale şi naţionale.

Mişcarea ar trebui să-şi găsească sedii care să permită formarea unei adevărate forţe politice, să organizeze o campanie electorală serioasă şi eficientă. Candidaţi există, cu siguranţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO