Business Internaţional

Estonia şi e-rezidenţa, prima societate digitală fără graniţe

Estonia şi e-rezidenţa, prima societate digitală...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.08.2015, 00:05 1666
Estonia a reuşit să se ridice la nivelul intenţiei declarate de a fi pionierul primei societăţi digitale fără graniţe. Programul de e-rezidenţă, sau rezidenţă digitală, este un succes la doar jumătate de an de la implementare, scrie Deutsche Welle.

Valori precum naţionalitatea şi statalitatea s-ar putea să devină mai şterse în era realităţii virtuale, în care un număr tot mai mare de nomazi digitali îşi definesc identităţile mai degrabă prin natura mobilităţii transnaţionale decât prin cetăţenie şi tot ce derivă din aceasta. E-comerţul este în floare, start-up-urile online abundă, iar globalizarea se propagă pe autostrăzile digitale ale planetei. În partea întunecată, cibercriminalitatea capătă mii de feţe, mai ales prin furtul de identitate.

Poate în spiritul unei lumi digitale, Estonia, o mică economie baltică, a lansat primul şi singurul program din lume de e-rezidenţă la sfârşitul anului trecut. Contra unei taxe de 50 de euro, o persoană poate cere să devină o entitate virtuală cu acces la multe dintre serviciile de care beneficiază în fiecare zi estonienii de rând. Plătitorul îşi poate deschide un cont bancar, îşi poate înregistra o companie sau îşi poate rezerva o semnă­tură digitală care să-i certifice identitatea online. Visul de a fi în două locuri în acelaşi timp a devenit, în sfârşit, realitate (virtuală).   

Estonia oferă 4.000 de servicii care pot fi accesate online. Multe dintre acestea, cum ar fi votul electronic, pot fi accesate doar de cetăţenii estonieni.

Într-un articol promo­ţional publicat în ianuarie pe e-estonia.com, website-ul programului, managerul de proiect Kaspar Korjus, a explicat că e-rezidenţa deschide multe posibilităţi pentru antreprenorii internaţionali care altfel ar trebi să-şi părăsească ţara pentru a-şi deschide o afacere funcţională. El a spus că a primit multe cereri din ţări unde serviciile digitale nu sunt suficient dezvoltate, precum accesul la PayPal, şi se pare că multe persoane consideră că programul de e-rezidenţă al Estoniei este singurul mod de a funcţiona la capacitate totală în era serviciilor digitale. Multe solicitări au venit din ţara vecină Rusia, unde birocraţia asociată cu înfiinţarea unei entităţi legale sau doar pentru deschiderea unui cont de PayPal este copleşitoare. E-rezidenţa este atractivă şi pentru cei care vor să-şi stabilească o bază în UE cu costuri minime. Pentru a fi parte din iniţiativa e-rezidenţă, clienţii străini nu trebuie să intre vreodată în Estonia deoarece există 38 de ambasade estoniene care pot elibera carduri de e-rezidenţă.

Pionieratul în privinţa serviciilor digitate poate fi explicat prin istoria ţării. După ce Estonia şi-a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică, în 1991, serviciile bancare şi guvernamentale a trebuit reconstruite de la zero. Soluţiile digitale au fost adesea cele mai ieftine. Doar jumătate din gospodăriile estoniene aveau în 1991 o linie telefonică, însă în prezent estonienii pot vota şi îşi pot completa declaraţiile pentru Fisc pe internet. Hârtia a fost interzisă la şedinţele miniştrilor, iar miniştrii îşi semnează legile de pe iPaduri sau laptopuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO