Business Internaţional

Estul se leapădă de euro, cu excepţia României

Estul se leapădă de euro, cu excepţia României

Autor: Gabriel Razi

06.12.2010, 23:54 115
Premierul ceh Petr Necas susţine că problemele cu care seconfruntă moneda unică europeană pot prelungi existenţa coroaneicehe atâta timp cât acest lucru va fi benefic pentru economie,scrie Bloomberg.
Un mesaj similar a trimis şi guvernatorul băncii centralepoloneze Marek Belka. El crede că adoptarea euro trebuie făcutăatunci când Uniunea Europeană îşi va ajusta instituţiile economiceşi politice astfel încât să fie capabilă să susţină o monedă unicăstabilă.

"Uniunea monetară europeană este un proiect ambiţios, darneterminat. Ambiţiile politice nu au fost dublate de capacitatea şidorinţa de a ajusta corespunzător instituţiile. Din această cauzăviitorul euro este incert, punându-ne pe noi într-o mare dilemă",spune Belka.

România face excepţie
În cazul României, în pofida reticenţei arătate în ultimavreme de liderii din regiune, nu există nicio îndoială la niveluloficialilor că aceasta este singura soluţie pentru progresulţării
Aderarea la zona euro va aduce României beneficii sub aspectulstabilităţii preţurilor, dar fără o schimbare a mentalităţiipopulaţiei spre modelul germano-baltic, va cauza fie o majorare aşomajului, fie deficite externe mari, declara în septembrieeconomistul-şef al BNR Valentin Lazea.
Dar, deşi România nu se află într-o poziţie confortabilă dinperspectiva adoptării euro din cauza creşterii datoriei publice,precum şi a deficitului bugetar şi a riscului de ţară încăridicate, ţara noastră îşi menţine ţinta de intrare în zona euro laorizontul anului 2015, a afirmat şi Agnes Nagy, membru în Consiliulde Administraţie al BNR. "Aş vrea să prind personal, nu cât suntguvernator, ci cât sunt pensionar, adoptarea euro", a spus şiguvernatorul Mugur Isărescu luna trecută.
Dacă nu vrem, nu adoptăm euro
Executivul de la Praga evită să stabilească o ţintă pentruadoptarea euro, premierul Necas argumentând că o asemenea mişcarear fi o imprudenţă din punct de vedere politic.
"Nu ne poate forţa nimeni să adoptăm moneda unică europeană.Zona euro nu mai este ce era în 2003, atunci când am votatreferendumul pentru aderarea la UE", explică şeful executivului dela Praga.
Deşi în 2004, atunci când a aderat la UE, Cehia era optimistăîn privinţa adoptării euro, climatul economic tensionat din prezentşi obligativitatea respectării ţintelor macroeconomice necesareţărilor din zona euro determină executivul ceh să rămână prudent.Susţinerea monedei unice europene este tot mai mică în ţările dinEuropa Centrală şi de Est, după bailout-urile Irlandei şi Greciei.Un studiu arată că în prezent 70% dintre cehi se opun adoptăriimonedei unice europene.
Fără coroană, Cehia nu putea ieşi dinrecesiune
Cehia se recuperează din cea mai severă recesiune a ultimilor20 de ani, iar revenirea pe linia de plutire depinde în modcovârşitor de exporturi.
Zona euro este principalul partener comercial al Cehiei, iarexporturile totalizează 70% din PIB, fiind impulsionate în mareparte de fabrica de automobile Skoda. Produsul Intern Brut percapita se cifrează la 80% din media zonei euro, însă micşorareadiferenţelor faţă de Europa de Vest se poate face doar cu ajutorulcoroanei.
"Este clar că menţinerea coroanei cehe are costuri mai micidecât eventuala adoptare a euro", spune premierul Necas.
Cehia şi Polonia au deficite prea mari
Ţările din zona euro nu trebuie să depăşească un deficitbugetar de 3% din PIB, însă state precum Cehia sau Polonia sunt înprezent peste această limită.
Cehia previzionează că va avea un deficit de 5,3% în acest an,în timp ce Polonia se aşteaptă să atingă un deficit de 7,9%, maimult decât dublul limitei maxime cerute de normele zoneieuro.
Autorităţile poloneze s-au angajat să adopte moneda unică printratatul de aderare la Uniunea Europeană, însă guvernatorul bănciicentrale susţine că în prezent un astfel de plan este pur ipotetic.Cu toate că autorităţile de la Varşovia au renunţat la planul deadoptare a euro în 2012, executivul a demarat un plan menit săpregătească legislaţia naţională, sistemul bancar şi pe celadministrativ pentru momentul în care climatul economic va fipropice pentru intrarea în zona euro. Un raport al JP Morganestimează că Ungaria şi Polonia ar putea adopta moneda unicăeuropeană în 2019, în timp ce România şi Cehia va trebui să aştepteîncă un an.
Ar fi o greşeală să adoptăm euro acum
Laurian Lungu, Managing Partner în cadrul Macroanalitica,crede că adoptarea monedei euro de către România în 2015 este unscenariu nerealizabil. "Pentru ca România să adopte moneda eurotrebuie să existe voinţă politică din partea Băncii CentraleEuropene, din partea Comisiei Europene şi din partea României",spune Lungu. "În condiţiile economice actuale, România nu poateatinge ţintele macroeconomice necesare pentru adoptarea euro pânăîn 2013. Dacă totuşi România ar adopta euro, ar fi o greşeală.România mai are mult până să rezolve probleme structurale aleeconomiei", crede analistul Laurian Lungu. Întrebat dacă Polonia şiCehia pot adopta euro, Laurian Lungu spune că cele două ţări sedescurcă bine şi fără moneda unică europeană. "Nu ar fi foarte greupentru Polonia şi Cehia să îşi ajusteze economiile pentru a puteaadopta euro, este o chestiune de voinţă politică", credeLungu.
Aprilie 2009
Dacă în prezent ţările din Est fug de euro, în urmă cu un anşi jumătate, când regiunea trecea printr-o criză economică şifinanciară fără precedent după căderea comunismului, politicieniidin capitalele Europei Centrale şi de Est suspinau după monedaunică şi după protecţia pe care aceasta o oferea din postura de adoua cea mai importantă monedă la nivel mondial. În aprilie 2009,chiar
FMI lansa un raport, extrem de criticat, ce susţineabeneficiile trecerii unilaterale, fără acordul BCE,
la euro a flancului estic al UE. Dar în primăvara acestui ancriza din Grecia a arătat că apartenenţa la uniunea monetară areefecte devastatoare în cazul în care ţările fac acest pasnepregătite, şi chiar au apărut voci care susţin că ţărilor cuprobleme de la periferia Europei (Grecia, Irlanda, Portugalia şiSpania) le-ar fi

fost mai bine cu propriile monede decât cu euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO