Business Internaţional

Eterna criză grecească: firmele emigrează în Bulgaria, iar ţara este paralizată de greve

Eterna criză grecească: firmele emigrează în...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.02.2016, 00:05 1068
Aproximativ 6.000 de firme greceşti au emigrat în Bulgaria doar în ultimii doi ani, iar în aceeaşi perioadă grecii şi-au deschis aproape 60.000 de conturi fiscale sau bancare în ţara vecină.

Cel puţin aşa se plânge preşedintele Confederaţiei Elene a Liber-profesioniştilor, a Meş­teşugarilor şi Comercianţilor, scrie Kathimerini.

Bulgaria este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, iar Grecia face parte din zona euro, care ar trebui să fie clubul elitei economice europene.

Giorgos Kavathas, preşe­dintele organizaţiei,  se aşteaptă ca şi mai multe firme greceşti să emigreze din cauza intervenţiilor pe care guvernul ar trebui să le facă la presiunile creditorilor internaţionali în sistemul de asigurări sociale.

Însă cifrele sale sunt mult mai mici decât cele raportate de Con­federaţia Naţională a Comerţului Elen, care a calculat că din vara anului trecut circa 60.000 de firme greceşti s-au mutat în Bulgaria. Grecii au lansat ieri o grevă naţională fără precedent în ultimii ani contra reformelor în sistemul de pensii şi majorărilor de taxe cerute de creditori

Protestul a fost cerut atât de organizaţiile patronale şi sindicale din mediul privat, cât şi din cel public. Grevei li s-au alăturat greci din multe domenii profesionale, potrivit Daily Sabah.

Sistemul de transport public a paralizat, trenuri au fost anulate, iar feriboturi au fost oprite în porturi, izolând insulele greceşti de continent. Cea mai mare parte a farmaciilor şi magazinelor şi-au tras obloanele. Avocaţii nu s-au prezentat la procese, iar fermierii au blocat legături rutiere im­portante, spre disperarea vecinilor bulgari. Doctorii din spitale au tratat doar urgenţele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO