Business Internaţional

EURIBOR urcă vertiginos după ce BCE a lansat ideea majorării dobânzii

Autor: Liviu Chiru, Livadariu Andreea

07.03.2011, 23:44 151

EURIBOR la trei luni a ajuns ieri la 1,172% pe an, în creşterede la 1,09% în ziua de dinainte de declaraţiile făcute de Trichet.La începutul lui 2010, EURIBOR avea o valoare de 0,7%.

"Chiar dacă există şanse foarte mari ca BCE să înceapă opolitică de majorare a dobânzii, cred că o va face totuşi cuprudenţă şi urmând paşi mărunţi, ca să vadă ce se întâmplă maideparte. Nu trebuie să ne aşteptăm la un salt spectaculos aldobânzii, dar vor fi creşteri mici", spune analistul financiarAurelian Dochia. El anticipează că indicatorul Euribor s-ar puteasitua la sfârşitul anului undeva între 2% şi 3% pe an.

Cel mai devreme în aprilie

Majorarea dobânzii de către BCE ar putea avea loc cel maidevreme în luna aprilie, declaraţiile lui Trichet de acum avândrolul de a-i pregăti pe investitori, care de la izbucnirea crizeidatoriilor suverane din zona euro au devenit foarte sensibili faţăde orice schimbare decisă de liderii europeni, pentru modificăriledin politica monetară. Totuşi, oficialii BCE vor lua o decizie şiîn funcţie de urmările summitului european din această lună în careurmează să fie anunţate noile măsuri cu ajutorul cărora ţările dinUniunea Europeană vor să pună capăt crizei care durează de aproapeun an.

Nici moneda euro nu a rămas imună la schimbarea de atitudine aconducerii BCE, moneda apreciindu-se până la maximul ultimelorpatru luni în raport cu dolarul. Euro a avansat cu 0,3%, atingând1,4031 de dolari pe unitate. Euro s-a depreciat ieri pentru oscurtă perioadă după ce agenţia Moody's a anunţat că a redus cutrei trepte calificativul suveran al Greciei şi a avertizat căratingul ar putea fi retrogradat din nou.

Americanii nu îşi fac probleme din cauzainflaţiei

Spre deosebire de BCE, banca centrală americană (Fed) a lăsat săse înţeleagă că nu intenţionează să majoreze dobânda prea curânddupă ce preşedintele Ben Bernanke a declarat că nu vede riscuriinflaţioniste majore. Economiştii care au participat la un sondajrealizat de Bloomberg au declarat că dobânda din SUA, aflată înprezent la 0,25%, va creşte cel mai devreme în primul trimestru din2012.

"Dacă americanii au teamă mai ales de recesiune, Europa estedeosebit de îngrijorată de spectrul reizbucnirii inflaţiei. Deaceea aşteptarea în ceea ce priveşte creşterea nivelului dobânziloreste mai prezentă în Europa", spune Nicolae Dănilă, profesor deeconomie şi fost preşedinte al BCR. El notează că multe state vorieşi în perioada următoare pe pieţele internaţionale pentru aobţine finanţare, ceea ce va pune presiune adiţională pedobânzi.

Ţările cu probleme, în special Portugalia, care se împrumută şiacum la o dobândă foarte mare de 7,5%, vor simţi cel mai acutimpactul deciziei BCE, dar Mario Draghi, membru al conducerii BCEşi guvernator al Băncii Italiei, a dat asigurări că deşi politicamonetară va fi înăsprită, ţările aflate în situaţii dificile nu vorfi afectate, dar că "politica monetară trebuie să previnădeteriorarea perspectivelor inflaţioniste". Inflaţia anuală dinzona euro a urcat în februarie la 2,4% din cauza scumpiriipetrolului şi a alimentelor, peste ţinta stabilită de BCE de2%.

Totuşi, unii analişti externi sunt de părere că o singurămajorare în acest an a dobânzii la euro nu va avea efectesemnificative. "Nu cred că o singură majorare a ratei dobânzii vaavea efecte distructive asupra economiei", spune Kenneth Rogoff,profesor la Harvard, adăugând că decizia BCE este un răspuns laritmul alert de creştere economică al Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO