Business Internaţional

Euro a avut cel mai bun început de an din istoria sa deşi se credea că criza datoriilor îi va pune capac

Evoluţia cursului dolar/euro de la începutul anului (dolari)

Autor: Livadariu Andreea

04.04.2011, 23:52 25

Euro, care în urmă cu zece luni era văzut drept un eşec şicăruia unii analişti îi vedeau sfârşitul ca urmare a crizeidatoriilor suverane, a avut un început de an în forţă datorităcreşterii economice susţi­nute din Germania şi posi­bili­tăţiimajorării dobânzii de către BCE, scrie Bloomberg.

Euro s-a apreciat cu 3,5% în primul trimestru, cea mai marecreştere trimestrială de după perioada octombrie-decembrie 2008 şicel mai bun prim trimestru de la introducerea monedei în 1999.Moneda se tranzac­ţiona ieri la o valoare de 1,4221 dolari.


Optimism pe pieţe

Chiar dacă acum Portugalia riscă să intre în incapacitate de plată,iar patru bănci irlandeze au nevoie de o injecţie de capital învaloare de 24 de miliarde de euro, îngrijorările faţă dedestrămarea uniunii monetare nu mai sunt la fel de puternice caanul trecut, când Paul Volcker, fostul director al băncii centraleamericane (Fed) şi miliardarul George Soros îi speriau peinvestitori susţinând că euro va dispărea.

"Moneda euro este extraordinar de puternică, date fiindcircumstanţele", este de părere Alan Ruskin, director aldepartamentului de strategie privind schim­bul valutar din cadrulDeutsche Bank. Circum­stan­ţele la care se referă Ruskin constau înfaptul că nicio ţară nu şi-a restructurat datoriile, iar creştereaeconomică înregistrată de Germania anul trecut a determinat BancaCentrală Europeană să anunţe majorarea dobânzii de la minimulistoric de 1%.

"Pare mai capabilă (moneda euro - n.red.) să depăşească obstacolelefaţă de anul trecut? Da, în măsura în care ţările din zona euro aucăzut de acord asupra unui angajament legat de finanţareabailout-urilor", mai spune el.


Se va deprecia până la finalul anului

Potrivit estimărilor analiştilor de la Deutsche Bank, cea mai marebancă germană, euro urma să încheie anul 2010 la un curs de 1,28dolari, însă acesta a fost de 1,3384 dolari. Aceiaşi ana­liştiestimează în continuare că euro se va deprecia în raport cu dolarulpână la sfârşitul anului la o valoare de 1,30 dolari.

Previziunile privind slăbirea monedei euro până la sfârşitul anuluiau la bază, printre altele, ajutorul dat de guvernul irlandezbăncilor, care împre­ună cu injecţiile de capital de până acum - învaloare de 76,3 mld. euro - s-ar putea ridica la aproximativ douătreimi din economia Irlandei. Totodată, Banca Centrală Europeană(BCE) a anunţat că rata inflaţiei din acest an ar putea depăşiţinta propusă, iar preţurile vor creşte cu 2,3% şi nu cu 1,8%,valoare previzionată în anul 2010 pentru acest an.

Dobânda de referinţă a BCE este de aşteptat să fie la sfârşitulanului cu 1,5% mai mare decât dobânda Fed, aflată în prezent la0-0,25%. Dobânda la euro va creşte cu 0,75%, la 1,75%, în timp ceîn SUA dobânda va rămâne la valoarea actuală potrivit estimărilorBloomberg.

"O majorare a dobânzii nu este potrivită pentru unele ţări, maiales pentru Portugalia şi Grecia şi nici pentru Spania, unde existăprobleme cu ipotecile", spune Ulrich Leuchtmann, directoruldepartamentului de strategie privind ratele de schimb din cadrulbăncii germane Commerzbank.

Ulrich se aşteaptă ca euro să încheie anul la o paritate de 1,32faţă de dolar, deoarece Fed începe să încetinească programul deachiziţii de obligaţiuni. "Vom asista la o creştere a dobânzii, iaracest lucru va crea, în mod cert, probleme."


Fondul de urgenţă a ajutat la stabilizareaeuro

Parlamentul european a aprobat crearea mecanismului permanent destabilitate, care va înlocui fondul de urgenţă de 440 de miliardede euro creat anul trecut cu scopul de a asista ţările din zonaeuro care nu reuşesc să facă faţă crizei datoriilor suverane.

"Piaţa te poate arunca în delir, atunci când devii iraţional", aspus David Bloom, director al departamentului de strategie monetarăla grupul bancar britanic HSBC, care estimează o tranzacţionare amonedei euro cu 1,35 dolari în luna iunie. "Diferenţa de aceastădată este că în joc se află un mecanism, iar asigurarea vine de lamoneda euro", a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO