Business Internaţional

Euro ar putea ieşi mai puternic din alegerile din Franţa şi din Germania

Euro ar putea ieşi mai puternic din alegerile din...

Autor: Catalina Apostoiu

12.04.2017, 00:07 1037

În pofida tuturor temerilor legate de destrămarea Uniunii Europene, moneda unică europeană s-ar putea aprecia în cele din urmă pe măsură ce blocul se întăreşte economic şi politic, spun analiştii, potrivit CNBC.

„Moneda euro se apropie de un punct de turnură în contextul accelerării inflaţiei şi datelor economice mai solide“, aratăAndres Jaime, strateg la Barclays. Deşi există în continuare multe riscuri, moneda s-ar putea aprecia pe viitor, susţine acesta.

Jaime se aşteaptă ca euro să scadă la sfârşitul acestui an la 1,03 în raport cu dolarul, înainte de a reveni la 1,05 până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor.

Alţi analişti anticipează creşteri şi mai mari. SocGen se aşteaptă ca moneda euro să avanseze de la 1,07 în raport cu dolarul în iunie la 1,11 în decembrie.

Aceste estimări contrastează cu proiecţiile anterioare ale analiştilor ce vizau o paritate euro-dolar.

Mulţi traderi s-au arătat îngrijoraţi de posibilitatea destrămării UE în urma alegerilor cruciale din Franţa şi Germania din acest an. Însă, după cum văd situaţia strategii macro, „la sfârşitul zilei am putea avea una dintre cele mai puternice axe franco-germane“ din istorie.

În Franţa, candidata anti-UE Marine Le Pen conduce împreună cu Emmanuel Macron în sondaje pentru primul tur al alegerilor, însă Macron este aşteptat să câştige la distanţă al doilea tur. Între timp, în Germania, candidaţii proeuropeni conduc în sondaje pentru alegerile pentru poziţia de cancelar din septembrie.

Pe frontul economic, PIB-ul real pentru UE a avansat cu 1,9% anul trecut, potrivit Eurostat. Mulţi analişti se aşteaptă de asemenea ca Banca Centrală Europeană să înceapă o restrângere a programului său de stimulente graţie îmbunătăţirii condiţiilor economice. „Deşi Le Pen stă bine în sondaje deocamdată, nu ne aşteptăm la o victorie a acesteia în al doilea tur“, a declarat Carl Forcheski, de la SocGen. „Pe termen mai lung, către cel de-al doilea semestru al acestui an, întrevedem şanse crescute ca euro să se întărească din cauza masivei sale subevaluări, excedentelor structurale şi măsurilor BCE.“

Volatilitatea crescută pe termen scurt este parte a estimărilor unor analişti. „Vedem euro scăzând la 1,02 până în iunie, într-o anumită măsură din cauza riscurilor legate de alegerile americane. Apoi, vedem moneda revenind la 1,05 până la sfârşitul anului şi la 1,10 anul viitor“, spune Athanasios Vamvakidis, de la Bank of America Merrill Lynch.

Cu siguranţă, după surprizele reprezentate de Brexit şi victoria lui Trump, prudenţa în estimări este mai mult decât normală. „Nimeni nu poate anticipa ce se va întâmpla“, remarca scriitorul şi filosoful francez Bernard-Henri Levy într-un interviu acordat recent CNBC.

Pe pieţele de acţiuni din Europa, cu mai puţin de două săptămâni până la prima rundă a alegerilor din Franţa, investitorii se grăbesc să-şi protejeze câştigurile, potrivit Bloomberg.

Costul protecţiei împotriva declinurilor în indicele Euro Stoxx 50 a atins cel mai ridicat nivel de la referendumul Marii Britanii privitor la ieşirea din UE, crescând de la un minim pe 15 luni în decursul a numai o săptămână.

Chiar în condiţiile în care acţiunile s-au menţinut stabile, un indicator care urmăreşte aşteptările privitoare la volatilitate a avansat timp de 10 zile consecutiv, cea mai lungă periodă din noiembrie.

După surprizele de anul trecut, investitorii vor să se asigure că nu vor fi prinşi din nou pe picior greşit, spune Daniel Murray de la EFG Asset Management.

Deşi nesiguranţa politică este un factor cheie pentru evoluţia acţiunilor, o problemă mai fundamentală are potenţialul de a da peste cap raliul acestora. Investitorii vor începe în curând să-şi concentreze atenţia asupra câştigurilor companiilor. Analiştii, care anticipează că profiturile companiilor parte a Euro Stoxx 50 vor avansa cu 9,5% în 2017, ar putea fi prea optimişti, potrivit HSBC Holdings.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO