ZF 24

Euro ar trebui desfiinţat pentru că a creat o generaţie pierdută de tineri talentaţi, dar şomeri

Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2010. AFP/Mediafax Foto

Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2010. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Tudor

12.12.2013, 20:02 3714

Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2010 şi un fost susţinător înfocat al trecerii la euro, propune acum abandonarea monedei unice deoarece aceasta încetineşte creşterea economică şi adân­ceşte şomajul, ducând la apariţia unei „generaţii pierdute“ de tineri şomeri, scrie publicaţia britanică The Telegraph.

„Ori euro este desfiinţat într-o manieră controlată, ori liderii economici din zona euro iau măsuri pentru a face din euro o monedă care să susţină creşterea economică şi angajările“, a spus Pissarides. Economistul de origine cipriotă şi onorat recent cu titlul de cavaler în Marea Britanie, unde locuieşte din 1974, consideră ne­ce­sară refacerea încrederii în moneda euro­peană pe pieţele internaţionale, precum şi a în­crederii pe care ţările Europei au avut-o cândva una în cealaltă. El nu crede însă că aceste două idei se vor materializa vreodată. Trebuie subli­niat că Marea Britanie nu face parte din zo­na euro, iar economia Ciprului, bazată pu­ternic pe sis­temul bancar supradimensionat, a fost de­vas­tată de programul de salvare impus de zona euro.

Unii analişti şi oficiali, printre care directorul general al FMI Christine Lagarde, consideră imposibilă aplicarea unor măsuri de stimulare a creşterii economice şi de înfiinţare de noi locuri de muncă în Europa din cauza diferenţelor uriaşe dintre economiile din regiune. Potrivit lui Pissarides, „politicile implementate acum pentru a stabiliza euro duc la scăderea locurilor de muncă şi creează o generaţie pierdută de tineri educaţi“. Rata şomajului în zona euro este de peste 12%, ceea ce înseamnă că peste 19 mi­lioane de per­soane nu au un loc de muncă. Economia uni­unii monetare a crescut cu doar 0,1% în tri­mes­trul al treilea, comparativ cu un avans de 0,8% în Marea Britanie şi de 0,9% în Statele Unite.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO