Business Internaţional

Euro coboară faţă de dolar după ce Fitch a cerut BCE să intervină pentru evitarea unui colaps "cataclismic" al monedei

Euro cade faţă de dolar după ce Fitch a cerut BCE să intervină pentru evitarea unui colaps "cataclismic" al monedei

Autor: Adrian Voicu

11.01.2012, 13:46 3108

Euro a atins minimul zilei astăzi după ce agenţia de evaluare financiară Fitch a atenţionat Banca Centrală Europeană că ar trebui să facă mai multe pentru a rezolva criza datoriilor din regiune.

Moneda europeană a ajuns astfel la 1,2695 dolari, de la 1,2750.

Un oficial Fitch a declarat pentru Reuters că BCE ar trebui să mărească programul de achiziţii ale datoriilor din zona euro pentru a susţine Italia şi a preveni colapsul "cataclismic" al monedei.

"Piaţa s-a mişcat ca urmare a poveştii legate de Fitch care a spus că BCE trebuie să facă mai multe pentru a preveni un colaps cataclismic. Din punctul nostru de vedere, piaţa a fost destul de înceată faţă de euro şi caută un motiv pentru a shorta", a declarat Amit Patel, trader în cadrul ETX Capital.

Uniunea Europeană trebuie să recunoască eforturile Italiei de a lupta cu criza datoriilor, în caz contrar existând riscul ca a treia economie din zona euro să ajungă pe mâna populiştilor anti-UE, a declarat premierul italian Mario Monti.

Monti, care a preluat conducerea guvernului italian în urmă cu mai puţin de două luni, a declarat pentru publicaţia germană Die Welt că a cerut italienilor sacrificii uriaşe.

"Problema este, totuşi, că în ciuda acestor sacrificii nu vedem deloc concesii din partea UE, precum o reducere a dobânzilor", a spus Monti.

"Nu pot avea succes cu politicile mele dacă politicile UE nu se schimbă. Dacă asta nu se întâmplă, Italia - care a fost mereu o ţară pro-europeană - ar putea ajunge pe mâna populiştilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO