Business Internaţional

Euro este doborât de criză. S-a depreciat la minimul acestui an faţă de dolar în lipsa unor măsuri concrete anticriză

Euro este doborât de criză. S-a depreciat la minimul acestui an faţă de dolar în lipsa unor măsuri concrete anticriză

Euro este doborât de criză. S-a depreciat la minimul acestui an faţă de dolar în lipsa unor măsuri concrete anticriză

Autor: Bogdan Cojocaru

15.12.2011, 00:05 672

Euro a fost marele pierzător al summitului liderilor Uniunii Europene de săptămâna trecută care a avut ca scop chiar salvarea monedei unice europene. Eşecul de a găsi soluţii concrete pentru depăşirea crizei datoriilor din zona euro şi teama retrogradării ratingurilor statelor europene a împins ieri euro la minimul din acest an faţă de dolar şi, ironic, la cel mai redus nivel în raport cu lira sterlină, având în vedere că Londra s-a opus planurilor europenilor.

Investitorii au renunţat la euro chiar dacă Germania şi Italia au reuşit să găsească cumpărători pentru obligaţiuni la două licitaţii separate. La baza precauţiei investitorilor stă faptul că randamentele obligaţiunilor italiene scadente la cinci ani au atins maximul de după crearea zonei euro, scrie agenţia Thomson Reuters.

Euro s-a depreciat ieri la 1,29945 dolari, cel mai slab nivel de la mijlocul lunii ianuarie. Ulterior a revenit la 1,3010 dolari. Vânzarea în masă a euro a împins dolarul la maximul ultimelor 11 luni în raport cu un coş al celor mai importante valute. Euro ar putea rămâne în continuare sub presiune în condiţiile în care jucătorii de pe pieţe continuă să-şi piardă speranţa într-o soluţie rapidă la criza datoriilor din zona euro.

"Dacă situaţia din zona euro se deteriorează şi mai mult, dacă ratingurile multor state sunt retrogradate, pragul de 1,30 de dolari pentru un euro nu va rezista", a afirmat Geoff Kendrick, analist la Nomura.

Investitorii se aşteaptă ca agenţiile de evaluare financiară să retrogradeze mai multe state din zona euro şi Uniunea Europeană din cauza lipsei de soluţii concrete anticriză, ceea ce nu va face decât să acutizeze problemele regiunii. Pe pieţe sunt tot mai multe voci care spun că ratingul Franţei, în prezent la nivel maxim, va fi coborât sigur.

Investitorii au preferat pentru cumpărare moneda americană deoarece o consideră mai sigură având în vedere gradul ei ridicat de lichiditate, chiar după ce marţi Rezerva Federală americană a avertizat că turbulenţele din Europa aduc riscuri mari pentru economia americană.

Opinia generală pe pieţe este că economia SUA continuă să stea pe calea spre revenire, în timp ce zona euro se îndreaptă spre o nouă recesiune. De asemenea, sunt tot mai multe semne ca în SUA să urmeze mai multe măsuri de stimulare economică, într-un an cu alegeri prezidenţiale, în timp ce Europa se îngroapă în austeritate, scrie The Guardian.

Presiunile de pe pieţe nu au ca ţintă doar euro. În Asia, rupia indiană s-a depreciat cu 20% din această vară, iar wonul coreean a pierdut 10% din valoare.

SUA, pe calea revenirii economice

Veniturile fiscale totale ale statelor din SUA au revenit în trimestrul trei la nivelurile de dinaintea recesiunii, a anunţat institutul guvernamental Rockefeller, dar rata de creştere a veniturilor s-a redus în această perioadă, un trend îngrijorător pentru statele care se tem că vor apărea probleme economice pe măsură ce autorităţile încep elaborarea bugetelor pentru anul viitor.

Colectarea impozitelor în 48 de state americane a crescut cu 7,3% în perioada iulie-septembrie, potrivit institutului, relatează Agenţia Thomson Reuters. De asemenea, volumul creditelor bancare a înregistrat cel mai mare ritm de creştere în ultimii trei ani, ceea ce întăreşte încrederea băncii centrale americane, Fed, că dezvoltarea economică se va menţine pe un trend ascendent. Instituţiile financiare au crescut volumul creditelor comerciale şi industriale acordate cu un ritm mediu anual de 10% în trimestrul trei.

Andreea Mîndrilă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO