Business Internaţional

Euro, printre pariurile uneia dintre cele mai puternice bănci de pe Wall Street pentru 2018. Moneda unică europeană se numără şi printre pariurile Goldman Sachs pentru 2018

Euro, printre pariurile uneia dintre cele mai puternice...

Autor: Catalina Apostoiu

20.11.2017, 00:06 1710

Euro se numără printre recomandările de investiţii lansate de Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice bănci de pe Wall Street pentru anul viitor. Moneda europeană este preferată, de altfel, de investitorii care caută active de refugiu în contextul tensiunilor de pe pieţe.

În ultima vreme, când lucrurile o iau razna, traderii se apucă să cumpere euro.

Euro, cu numai câţiva ani în urmă aproape un simbol al instabilităţii politice şi ameninţat cu dis­pariţia, atrage acum cumpărători într-o perioa­dă în care activele riscante din întreaga lume sunt scoa­se la vânzare. Parţial, aceasta se datorează orien­tării investitorilor către active de refugiu, dar reflectă şi o piaţă din ce în ce mai optimistă cu pri­vi­re la creştere şi inflaţie în Europa, scrie Bloom­berg.

Deşi investitorii nu se aşteaptă la majorări de dobânzi din partea BCE până în 2019 cel puţin, strategii spun că îmbunătăţirea condiţiilor macroe­co­­nomice din Europa este din ce în ce mai greu de ig­norat. În condiţiile în care dobânzile europene se men­ţin aproape de minime record, moneda euro nu a depăşit încă decisiv pragul de 1,20 în raport cu dolarul. Însă în spatele recentelor episoade de apre­ciere se află realizarea faptului că BCE ar pu­tea rămâne în curând fără scuze pentru menţi­ne­rea stimulentelor.

Potrivit estimărilor cuprinse într-un sondaj Bloomberg realizat în rândul analiştilor, moneda euro este aşteptată să se aprecieze la 1,22 dolari anul trecut şi la 1,25 dolari în 2019.

Excedentul de cont curent din regiune întăreşte de asemenea statutul de activ de refugiu al monedei unice europene, potrivit lui Vassili Serebriakov, strateg la Credit Agricole. 

Stabilitatea politică sporită joacă la rândul său un rol important. Spre deosebire de euro, alte monede majore cum ar fi dolarul şi lira sterline sunt afectate în prezent de o nesiguranţă politică sporită.

Excedentul de cont curent şi creşterea economică solidă vor susţine euro pe creştere în 2018, estimează Shahab Jalinoos, director în cadrul Credit Suisse Group.

Moneda unică europeană se numără şi printre pariurile Goldman Sachs pentru 2018.

Goldman vede cursul de schimb euro-yen îndreptându-se către 140, cu uşor peste 5% deasupra nivelurilor actuale. În viziunea băncii, aprecierea înregistrată de euro în acest an s-a datorat în primul rând atenuării riscurilor politice. Banca americană se aşteaptă ca investiţiile în active exprimate în euro să continue.

Alte recomandări de investiţii ale Goldman vizează pieţele emergente, monedele având legătură cu evoluţia materiilor prime, metalele industriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO