Business Internaţional

Euro s-a apreciat luni în Asia, după aprobarea măsurilor de austeritate de către Parlamentul elen

Autor: Mediafax

13.02.2012, 10:23 88

Moneda euro s-a apreciat luni pe pieţele asiatice, iar principalii indici bursieri din regiune au urcat, după ce Parlamentul elen a aprobat programul de măsuri de austeritate necesar pentru a obţine un nou pachet de finanţare externă şi a evita falimentul, transmite Reuters.

Cotaţiile actuale par însă să includă efectele optimismului privind soluţionarea situaţiei din Grecia.

Traderii anticipează deschideri în urcare pe bursele din Europa, cu plus 0,5-0,7% pentru principalii indici de la Londra, Frankfurt şi Paris.

Parlamentul elen a aprobat în noaptea de duminică spre luni programul de austeritate extrem de nepopular, în timp ce Atena şi alte oraşe din Grecia erau cuprinse de proteste violente.
Implementarea măsurilor cerute de creditorii internaţionali s-ar putea dovedi astfel o sarcină foarte dificilă pentru guvernul grec, după doi ani de austeritate care au adus o bună parte din populaţie la capătul răbdării.

În acest context, moneda euro s-a apreciat cu 0,3%, la 1,3235 dolari.

Indicele MSCI Asia-Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 0,8%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în creştere cu 0,6%.

Înainte de a primi aprobarea finală pentru al doilea pachet de finanţare externă, de 130 miliarde euro, Grecia mai trebuie să identifice măsuri de reducere a cheltuielilor publice cu încă 325 milioane euro, iar politicienii de la Atena trebuie să dea garanţii că vor aplica programul covenit cu instituţiile financiare internaţionale indiferent de rezultatul alegerilor care ar trebui să aibă loc în luna aprilie.

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor discuta în următoarele zile aprobarea acordului pentru Grecia, care trebuie să înceapă să încaseze tranşe din împrumuturile prevăzute până la 20 martie, când va trebui să răscumpere obligaţiuni de 14,5 miliarde euro ajunse la maturitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO