Business Internaţional

EURODRAMA: Mizele Germaniei în criza refugiaţilor

EURODRAMA: Mizele Germaniei în criza refugiaţilor

Autor: Gandul Gandul

03.09.2015, 10:25 698
Când autorităţile din Ungaria au împiedicat sute de refugiaţi să se urce în trenuri spre Germania, în gara Keleti din Budapesta a izbucnit o revoltă, iar imigranţii strigau: „Germania! Germania!”.
Germania este ţara în care majoritatea refugiaţilor doresc să ajungă. Aşa cum s-a întâmplat cu războiul din estul Ucrainei şi criza economică din Grecia, noua problemă a refugiaţilor aduce Germania în centrul unei noi drame europene, pe fondul lipsei de reacţie a autorităţilor de la Bruxelles, scrie New York Times. De la Germania, cea mai puternică economie a UE, „locomotiva” Europei, se aşteaptă rezolvarea problemelor majore.

„Ucraina, chestiunea grecească şi problema imigranţilor arată cât de puternică a devenit Germania în Europa împotriva voinţei sale, cât de centrală este poziţia ocupată de guvernul german în rezolvarea acestor probleme mari ale Europei”, a declarat Christoph Schult, jurnalist la revista germană Der Spiegel.
 
„Cred că Merkel nu este fericită cu acest rol şi ar prefera ca şi alţii să colaboreze sau să preia iniţiativa”.
Germania încearcă să încheie haosul creat de sutele de mii de refugiaţi veniţi din Siria, Irak şi Afghanistan, însă doreşte să fie ajutată, iar o parte din povară să fie preluată de ceilalţi membri ai UE. Ţările din sud, depăşite de situaţie, sunt dispuse să lase „fluviul” de imigranţi să curgă spre centrul şi vestul Europei. Se estimează că o treime dintre refugiaţi au ajuns în Germania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO