Business Internaţional

Eurogroup: Lupta ascunsă pentru control în zona euro. „Românul“ francez Pierre Moscovici este favorit

Eurogroup: Lupta ascunsă pentru control în zona euro. „Românul“ francez Pierre Moscovici este favorit

Pierre Moscovici, ministrul finanţelor din Franţa, este pe jumătate român. Tatăl său, Serge Moscovici, profesor de psihologie socială, s-a născut la Brăila într-o familie de evrei în 1925 şi a fost membru în ilegalitate al Partidului Comunist Român. El a plecat din România în Franţa în 1948. Moscovici cunoaşte foarte bine România, fiind chiar raportor al Parlamentului European pentru aderarea României la UE înainte de 2007. El a declarat la un moment dat în Parlamentul European că se simte „pe jumătate român“.Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

06.12.2012, 00:04 980

Retragerea premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker de la preşedinţia Eurogroup a declanşat o nouă bătălie în sânul zonei euro, una pentru şefia grupului cu cea mai mare putere de decizie în uniunea monetară. Franţa şi Germania fac jocurile din culise, iar principalul favorit este "românul" Pierre Moscovici, ministrul de finanţe al Franţei.

În iunie, atunci când mandatul lui Junker la preşedinţia Eurogroup a fost prelungit, premierul luxemburghez l-a sprijinit pe ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai puternici politiceni din UE. Însă noul preşedinte al Franţei François Hollande s-a opus susţinerii acestuia din cauza politicilor de austeritate pe care Schauble le promovează.
Între timp, surse din guvernul german au afirmat că Schauble nu a vrut niciodată cu adevărat postul, iar acum este şi mai puţin interesat deoarece mandatul său ar putea dura mai puţin de un an în contextul în care alegerile generale din Germania sunt programate pentru toamna anului viitor şi nu se poate şti dacă el va rămâne ministru de finanţe, notează EUobserver. Totuşi, Schauble ar fi un candidat potrivit deoarece anul acesta a fost ales cel mai bun ministru de finanţe din UE într-un clasament realizat de prestigioasa publicaţie britanică Financial Times. Dar Juncker a renunţat acum la orice preferinţă, lăsând deschisă lupta pentru succesiune.

Un candidat puternic pentru preşedinţia Eurogroup este francezul Pierre Moscovici, dat favorit chiar de preasa germană. Potrivit acesteia, cancelarul german Angela Merkel şi Hollande s-au întâlnit în toamnă şi au convenit ca Moscovici să preia funcţia, dar doar dacă va fi succedat de un german. Astfel, dacă înainte se propunea un tandem germano-francez pentru con­ducerea Eurogroup, acum s-ar lua în calcul un tandem franco-german. Întrebat despre acest acord dintre cele două ţări, Moscovici a explicat că "este foarte important ca Franţa şi Germania să ajungă la un acord" privind succesiunea la preşedinţia grupului de miniştri din zona euro, dar nu a vrut să dea detalii despre intenţiile sale, notează Le Monde. De asemenea, ministrul francez de finanţe a reamintit că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost propus la începutul anului pentru a asigura interimatul Eurogroup.
Un alt concurent ar putea fi premierul Italiei Mario Monti, care ar putea împăca nordul şi sudul într-o uniune monetară dezbinată, notează cotidianul francez Le Figaro.
O soluţie de compromis ar putea fi ca ministrul austriac de finanţe Werner Faymann să preia şefia Eurogroup. Însă faptul că Faymann este social-democrat ar putea îngrijora Franţa, care s-ar teme că Eurogroup ar fi condus de o persoană prea pro-austeritate.

Juncker, cel mai longeviv şef de guvern din Uniunea Europeană şi cel mai longeviv şef de guvern ales democratic încă în funcţie din lume, a anunţat săptămâna aceasta că vrea să renunţe la conducerea Eurogroup la sfârşitul anului sau la începutul lui 2013. El deţine funcţia de preşedinte al Eurogroup de când s-a înfiinţat postul, în 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO