Business Internaţional

Europa ca „teren de vânătoare“ pentru miliardarul american Buffett

Warren Buffet

Warren Buffet

Autor: Catalina Apostoiu

24.01.2017, 00:05 703
Precision Castparts Corpo­ration, companie deţinută de miliardarul american Warren Buffett şi unul dintre cele mai valoroase active ale acestuia, a ajuns la un acord pentru cum­părarea Wilhelm Schulz, cel mai mare producător de com­po­nente pentru conducte din lume.

Aceasta ar fi a doua achi­ziţie a lui Buffett în Ger­mania din ultimii doi ani, scriu Handelsblatt şi Bloomberg.

Mark Donegan, CEO al diviziei Precision Castparts a Berkshire, vehiculul de investiţii al lui Buffett, a confirmat faptul că este în curs de a achiziţiona Wilhelm Schulz, însă a refuzat să ofere detalii suplimentare privitoare la tranzacţie. Preci­sion Castparts a fost cumpărată de miliardarul american în urmă cu doi ani.

Wilhelm Schulz a fost fon-dată în 1945 ca producător de accesorii pentru conducte, extinzându-şi ulterior oferta şi operaţiunile la nivel interna­ţional. Buffett declara în februarie că se aşteaptă ca Donegan să identifice noi ţinte de achiziţii după ce Berkshire a achiziţionat un furnizor pentru industria aerospaţială pentru 37 mi­liarde de dolari. Subsi­dia­ra cu sediul în Portland, Oregon are deja mai multe divizii, producând componente pentru motoare de avioane şi centrale electrice, cât şi conducte pentru industria de petrol şi gaze.

Până în 2008, Europa nu a constituit un „teren de vână­toare“ adevărat pentru Berk­shire, companie pe care Buffett, 86 de ani, a trans­format-o în patru decenii dintr-o produ­cător de textile cu probleme într-un conglomerat extins prin investiţii în acţiuni şi achiziţii de companii, mai ales americane. Acum, investitorul, cu o avere de 74 de miliarde de dolari, este al doilea cel mai bogat om de pe planetă.

În 2008, miliardarul şi-a schimbat abordarea, semna­lân­du-şi interesul pentru Eu­ropa. Iar în 2015, când şi-a anunţat achiziţia pentru 450 mi­lioane de dolari a retailerului german de accesorii pentru motociclete Detlev Louis Motorr­adver­triebs, Buffett a descris tran­zacţia drept prima dintr-un şir de acorduri similare care aveau să urmeze în regiune.

În decembrie, divizia Marmon Holdings a Berkshire a cumpărat Zephir, un producător italian de tractoare şi vehicule industriale. Anterior, Marmon a anunţat achiziţia producătorului italian de echipamente pentru fabricarea pastelor Dominioni Punto & Pasta şi a firmei de echipamente de catering Angelo Po.

Germania pare că-l interesează în mod deosebit pe Buffett. „El caută companii care s-au afirmat pe piaţă timp de multe decenii şi şi-au dezvoltat un brand. Multe astfel de companii sunt mai ales în Germania“, a explicat Zypora Kupferberg, fondatorul Kupferberg Transactions, firmă care l-a ajutat pe managerul de portofoliu al lui Buffett să caute achiziţii în Germanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO