Business Internaţional

Europa de Est: promisiuni electorale, planuri de fuziune, investiţii în energie regenerabilă şi în industria auto

Europa de Est: promisiuni electorale, planuri de fuziune,...

Autor: Catalina Apostoiu

09.03.2018, 00:05 255

În contextul alegerilor de luna viitoare din Ungaria, premierul ungar Viktor Orban a promis că va acorda noi ajutoare pentru familii şi pensionari, spunând că guvernul va oferi subvenţii pentru încălzire şi vouchere pentru achiziţionarea de alimente pentru pensionari, potrivit Reuters.

Orban a anunţat că guvernul va oferi un voucher de 10.000 de forinţi (39,85 de dolari) tuturor pensionarilor pentru achiziţia de alimente şi va reduce cu 12.000 de forinţi facturile familiilor la gaze. Nu este clar dacă subvenţia pentru încălzire va fi suportată de la buget sau de către firmele din sector.

Anunţul vine la o zi după ce premierul s-a angajat să menţină deficitul bugetar al ţării în limita de 3% din PIB în acest an.

Tot în Ungaria, gigantul bancar Morgan Stanley a inaugurat un nou birou în Budapesta, scrie Budapest Business Journal.

Banca de investiţii americană şi-a extins operaţiunile din Budapesta, din acest motiv având nevoie de noi birouri.

Cu ocazia inaugurării, vicepreşe­dintele Morgan Stanley Tom Nides a declarat că în ultimul deceniu divizia din Ungaria a Morgan Stanley s-a extins nu numai ca număr de specialişti, ci şi din punctul de vedere al rolului în creştere jucat în cadrul reţelei mondiale a companiei.

În Polonia, grupul de rafinare listat Lotos consideră că planul recent anun­ţat de fuziune cu rivalul PKN Orlen este o idee bună pentru că va spori securitatea companiilor, cât şi securita­tea energetică a statului, a declarat recent CEO-ul grupului, Marcin Jastrzebski, potrivit Warsaw Voice.

Planurile realizate de PKN Orlen şi stat nu vor duce la modificarea direcţiilor strategice ale companiilor, a asigurat CEO-ul. Strategia gru­pu­lui ar putea fi modificată în lunile urmă­toare, însă mo­dificările vor fi legate mai degrabă de schimbările de pe piaţă, a indicat acesta.

Tot acolo, Polonia, grupul PGE din domeniul energiei, a anunţat că intenţionează să constru­iască o centrală eoliană offshore cu o capacitate de 2.500 MW. În acest stadiu, PGE vrea să realizeze proiectul pe cont propriu, a declarat CEO-ul grupului, Henryk Baranowski.

Totuşi, pe viitor, „dacă vom decide că un parteneriat ar aduce beneficii, atunci, după cum am hotărât în cadrul strategiei noastre, nu excludem parte­neriate în niciun domeniu“, a adăugat Baranowski. „Nu suntem în discuţii avansate pentru găsirea unui partener.“

De asemenea, achiziţia de proiecte offshore nu este exclusă „deşi, la o analiză mai profundă, majoritatea acestora nu sunt atât de interesante pe cât par“, a mai declarat CEO-ul PGE, potrivit Warsaw Voice.

În Serbia, compania germană Continental a deschis un centru de R&D în Novi Sad, potrivit Seenews.

Continental intenţionează să creeze 500 de locuri de muncă în Novi Sad în următorii ani.

Anul trecut, guvernul sârb a anunţat că firma germană intenţionează să investească peste 1 milion de euro în proiect şi să angajeze 100 de ingineri în prima fază de dezvoltare a centrului de cercetare şi dezvoltare.

În martie, Continental a deschis o a doua fabrică în oraşul Subotica din nordul Serbiei, acest având peste 500 de angajaţi. Compania germană a investit 14,5 milioane de euro în noua fabrică, iar guvernul a oferit subvenţii de 3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO