Business Internaţional

Europa, din nou în vogă în lumea investitorilor

Europa, din nou în vogă în lumea investitorilor

Autor: Catalina Apostoiu

10.04.2017, 00:05 936
Pentru că Europa are acum o economie şi inflaţie în creştere, iar stabilitatea politică induce optimism, investitorii îşi întorc privirile dinspre pieţele americane, pe cale să-şi atingă vârful de creştere, către acţiunile europene în căutare de profituri, scrie Handelsblatt.

Economia americană a fost ani la rând superioară celei europene, iar aceasta are un ritm mai alert de creştere. Investitorii au câştigat timp îndelungat mai mulţi bani investind în companiile tranzacţionate pe Wall Street. Acum însă, lucrurile se schimbă, iar Europa este pe cale să ocupe primul loc în ochii investitorilor, dintre care mulţi cred că viitorul le aparţine acţiunilor europene.

Este un scenariu care a părut nerealist pentru mult timp, în condiţiile în care economia europeană şi-a revenit mai lent de pe urma crizei financiare decât cea americană şi mai apoi a fost nevoită să facă faţă crizei datoriilor din zona euro.

„Aceasta a dus la rate de creştere mai lente, şomaj mai ridicat şi profituri şi venituri mai modeste în rândul companiilor“, spune Uwe Burkert, economist-şef al Landesbank Baden-Wurttemberg, companie-mamă a mai multor bănci comerciale şi de stat. Şi mai apoi a venit Brexitul.

Însă multe s-au schimbat de atunci în Europa. Creşterea se accelerează din nou, fiind de aşteptat să atingă o rată de 1,5% în acest an. Inflaţia a revenit şi a atins 1,5% în martie. În acelaşi timp, rezultatele ultimelor alegeri parlamentare din Olanda a reînviat speranţele că populiştii de extremă dreapta vor fi învinşi în Europa.

Europa este pe cale să fie la modă din nou. Investitorii anglo-saxoni în special „devin mai optimişti cu privire la trendurile legate de profituri în Europa, arată Robert Greil, şef al băncii germane Merck Finck.

Cel mai important studiu lunar realizat în rândul managerilor de fonduri la nivel mondial, cel al Bank of America Merrill Lynch, indică o tendinţă similară. Potrivit acestuia, peste 80% din manageri consideră că acţiunile americane sunt prea scumpe, în timp ce întrezăresc oportunităţi din punctul de vedere al preţurilor în Europa.

Ceea ce este încă o realocare prudentă s-ar putea transforma într-un val de investitori care se îndreaptă către Europa după alegeri. Dacă politicianul social-liberal Emmanuel Macron o va învinge pe populista Marine Le Pen, acesta ar putea fi factorul declanşator, spune Stephanie Flanders, strateg la JPMorgan Assement Management pentru Europa.

Un mare plus pentru acţiunile europene este că acestea sunt valorizate mult mai atractiv decât cele americane. „Acţiunile europene nu mai sunt ieftine după standarde istorice“, spune Franz Weis, de la firma franceză Comgest.

Perspectivele legate de profiturile companiilor europene sunt de asemenea în curs de îmbunătăţire.

„Pentru prima dată în mai mulţi ani, accelerarea economiei ar trebui să genereze profituri în creştere pentru companii“, spune Christian Kahler, strag la DZ Bank.

Acesta crede că actuala atmosferă reprezintă unul dintre „argumentele centrale pentru achiziţionarea de acţiuni în acest an. Opinia sa este împărtăşită de mulţi alţii. Profiturile companiilor europene ar putea avansa cu până la 10% în medie, explică Andreas Zollinger, fund manager la gigantul american Blackrock.

În pofida perspectivelor bune pentru Europa, Zollinger recunoaşte existenţa unui „risc politic crescut pentru bursele de acţiuni în 2017“. Deşi nu se aşteaptă la distorsiuni semnificative, acesta crede că alegerile din Franţa şi Germania, precum şi negocierile legate de Brexit ar putea genera fluctuaţii semnificative de preţuri.

Dar nici chiar astfel de riscuri nu alterează reorientarea atenţiei investitorilor. „Europa pe primul loc“ pare să fie noul motto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO