Business Internaţional

Europa este în fierbere la nivelul fuziunilor bancare

Europa este în fierbere la nivelul fuziunilor bancare

Autor: Catalina Apostoiu

22.09.2017, 00:01 1262

Doi giganţi din sectorul bancar european, UniCredit, cea mai mare bancă a Italiei, şi BNP Paris din Franţa, s-au arătat recent interesaţi de o fuziune cu Commerzbank, a doua mare bancă germană. Statul german deţine încă o participaţie de 15% în cadrul Commerzbank, după ce a intrat în capitalul băncii în timpul crizei financiare. Potrivit unor surse din sectorul financiar, Berlinul ar fi favorabil unei fuziuni Commerzbank - BNP Paribas. O fuziune între cele două bănci ar împlini dorinţa BCE privitoare la consolidarea sectorului bancar. Cea mai mare bancă italiană a anunţat recent Berlinul că este interesată de o fuziune cu Commerzbank, tranzacţie în urma căreia ar lua naştere una dintre cele mai mari bănci europene, au declarat pentru Reuters surse familiare cu situaţia.

UniCredit, care este în căutare de potenţiali parteneri în Europa, s-a arătat interesată să încheie un acord de fuziune odată cu finalizarea procesului său de redresare în următorii doi ani, au adăugat sursele citate.

Acţiunile Commerzbank au avansat cu peste 3% la Frankfurt în urma anunţului, în timp ce cele ale UniCredit au scăzut cu aproape 3% la Milano.

Un număr de obstacole ar putea apărea în calea unei astfel de tranzacţii, inclusiv reticenţa nemţilor de a ceda una dintre principalele bănci ale ţării unui cumpărător străin. Un purtător de cuvânt al ministerului de finanţe german a declarat: „Am spus dintotdeauna că guvernul nu doreşte să păstreze la infinit participaţia din Commerzbank şi că vrea să obţină un rezultat bun pentru contribuabil“. Mişcarea UniCredit indică interesul băncii faţă de cea mai mare economie a Europei, unde aceasta deţine deja HVB, una dintre cele mai mari bănci ale Germaniei. Commerzbank obţine aproximativ jumătate din venituri din credite şi servicii financiare oferite firmelor mici şi mijlocii germane.

Commerzbank şi rivala sa mai mare Deutsche Bank au purtat discuţii privitoare la o posibilă combinare anul trecut, însă acestea au eşuat. UniCredit, cu o valoare de piaţă de aproape 40 miliarde de euro, este aproximativ de trei ori mai mare decât Commerzbank.

Orice acord ar necesita o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Roma şi Berlin, care au intrat în conflict în timpul procesului de salvare a sectorului bancar italian.

De asemenea, guvernul german ar avea nevoie să obţină cel puţin 18 euro pe o acţiune Commerzbank pentru a evita o pierdere legată de investiţia sa, în timp ce firma de private equity Cerberus ar avea de câştigat de pe urma oricărui acord după ce a devenit recent al doilea acţionar al băncii. Commerzbank trece printr-un proces de restructurare de la achiziţia Dresdner bank pentru 9,8 miliarde de euro în 2008, reducându-şi costurile, numărul locurilor de muncă, închizând sute de sucursale.  Cât priveşte UniCredit, interesul pentru Commerzbank dovedeşte de asemenea că CEO-ul său, Jean Pierre Mustier, priveşte dincolo de „curăţarea“ băncii, care a atras 13 miliarde de euro emiţând noi acţiuni în acest an. Există semne că eforturile bancherului de investiţii francez, care au inclus vânzarea de credite rele, încep să dea roade, la peste un an de mandat al acestuia. Luna trecută, UniCredit a înregistrat cel mai mare profit trimestrial din ultimii aproape 10 ani, întărind percepţia că băncile italiene au lăsat în urmă ce a fost mai greu.

 

UniCredit-Commerzbank, o alianţă care ar avea logică

O fuziune cross-border ar putea avea logică în contextul procesului de consolidare din industria europeană, scrie Handelsblatt. Publicaţia germană menţionează la rândul său potenţialele obstacole de ordin politic ce ar putea sta în calea unui acord. În orice caz, scrie Handelsblatt, devine din ce în ce mai probabil ca a doua mare bancă germană să continue să opereze pe cont propriu. 

 

Berlinul, favorabil unei fuziuni Commerzbank-BNP Paribas

Berlinul este favorabil unei fuziuni a Commerzbank cu BNP Paribas, potrivit WirtschaftsWoche, citând surse financiare. Discuţiile de la ministerul de finanţe sunt în stadiu incipient, iar guvernul german nu va aborda acest subiect cu managementul Commerzbank mai devreme de luna noiembrie. BNP Paribas şi Commerzbank au refuzat să comenteze informaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO