Business Internaţional

Europa începe să fie din ce în ce mai puţin sigură. Numărul de imigranţi evrei care vin în Israel din Europa de Vest, în creştere, pe fondul atacurilor

Europa începe să fie din ce în ce mai puţin sigură....

Autor: Roxana Maciuca

15.01.2016, 13:24 545

Peste 9.800 de cetăţeni evrei din Europa de Vest au imigrat în Israel în anul 2015, cel mai mare număr înregistrat vreodată, reprezentând o creştere cu 10 % faţă de cel înregistrat în 2014 şi aproape dublu faţă cel din 2013, susţine Jewish Agency, care lucrează cu Guvernul israelian.

Majoritatea acestora provin din Franţa, în număr de 8.000, unde atacurile antisemite din ce în ce mai frecvente au scăzut nivelul de siguranţă al comunităţii evreieşti din Franţa, a treia din lume, ca număr de membri. Săptămâna aceasta, un adolescent a atacat cu maceta un profesor evreu în oraşul Marseille din sudul Franţei, ceea ce a determinat conducătorii comunităţilor evreieşti locale să solicite membrilor săi nu mai poarte kippa pentru a fi în siguranţă.

Circa 800 de imigranţi evrei provin din Marea Britanie, fiind urmaţi de cei din Italia şi Belgia.

"Faptul că un număr-record de europeni evrei simt că Europa nu mai este casa lor ar trebui să tragă un semnal de alarmă liderilor europeni şi să fie un apel la trezire pentru cei care sunt preocupaţi de viitorul Europei", a acuzat preşedintele agenţiei, Natan Sharansky. Potrivit experţilor, comunităţile de evrei nu s-au mai simţit atât de ameninţate de la Al Doilea Război Mondial, când şase milioane de evrei au fost ucişi în Holocaustul nazist.

Evreii au fost ţinta atacurilor în Belgia, Danemarca şi în alte ţări europene, dar în Franţa situaţia este mult mai gravă. Evreii au raportat din ce în mai mai des că au fost agresaţi şi intimidaţi, mai ales de musulmani extremişti. Deşi unele atacuri au avut la bază indignarea faţă de politicile israeliene împotriva palestinienilor, majoritatea au fost de natură antisemită.

Comunitatea evreiască din Franţa compusă din 500.000 de membri este cea mai mare din Europa. Şcolile evreieşti şi sinagogile sunt adeseori păzite de militari înarmaţi. Deşi evreii reprezintă 1% din populaţia Franţei, autorităţile franceze spun că peste 50% dintre atacurile rasiste din 2014 i-au vizat pe evrei.

"Fiecare evreu de oriunde ar trebui să poată trăi în siguranţă şi să se bucure de protecţia autorităţilor. Felicit guvernul Franţei şi alte guverne din Europa pentru poziţia pe care au luat-o faţă de această problemă", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu. "De asemenea, fiecare evreu trebuie să ştie că are o casă în Israel. (...) Şi acelaşi lucru e valabil şi dacă vor să poarte kippa. Au un drept, ar trebui să se bucure de acest drept de a purta kippa", a adăugat premierul israelian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO