Business Internaţional

Europa intră în alertă: Serviciile de poliţie, pregătite împotriva noului terorism - extremismul de dreapta

Europa intră în alertă: Serviciile de poliţie, pregătite împotriva noului terorism: extremismul de dreapta

Foto: AFP/Mediafax

Autor: Mediafax

25.07.2011, 10:21 443

Poliţia din Europa se află în stare de alertă împotrivaextremismului de dreapta, în urma atacurilor soldate cu 93 de morţiîn Norvegia, comise vineri de un norvegian de 32 de ani carepromova eliminarea musulmanilor, relatează Financial Times, citatăde Mediafax.

Anders Behring Breivik, care a recunoscut atentatul de la sediulGuvernului din Oslo şi atacul armat împotriva tinerilor laburiştide pe insula Utoeya, riscă maximum 21 de ani de închisoare, dacă vafi găsit vinovat. Potrivit poliţiei, Breivik a afirmat că a plănuitatacurile şi a acţionat singur, dar anchetatorii continuă să cautedovezi privind apartenenţa sa la o eventuală reţea mai amplă.

"Ar putea avea legături cu persoane cu viziuni similare, dar separe că acţiona complet singur", a declarat Tore Bjorgo, profesorşi expert în extremismul de dreapta la Universitatea norvegiană dePoliţie. "Pare să fie aderent la doctrina rezistenţei fără lider,iar acest lucru face lucrurile de genul acesta foarte greu dedetectat", a adăugat el.

Autorităţile de poliţie din toată Europa au sporit monitorizareaunor potenţiale ameninţări ale extremei-drepte, iar organizaţiilemusulmane din Marea Britanie au ridicat nivelul de securitate deteama unor activităţi antiislamice. Organizaţia europeană depoliţie Europol a creat o celulă de criză care investigheazăameninţările non-islamiste din ţările scandinave.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO