Business Internaţional

Europa nu scapă de populism: Mişcarea Cinci Stele din Italia câştigă alegerile. Bătălia pentru formarea guvernului se dă acum între carismaticul Luigi di Maio şi Silvio Berlusconi

Europa nu scapă de populism: Mişcarea Cinci Stele din...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

05.03.2018, 00:28 849

Formaţiunea populistă Mişcarea Cinci Stele se poziţionează pe primul loc în urma scrutinului parlamentar din Italia, dar coaliţia de centru-dreapta condusă de Silvio Berlusconi speră să poată forma viitorul guvern, arată rezultatele sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Partidul populist antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S) a obţinut între 29,5% şi 32,5% în urma scrutinului parlamentar desfăşurat duminică în Italia, conform sondajelor de opinie citate de postul RAI News şi de cotidianul La Repubblica. Pe locul doi se situează Partidul Democrat (PD, centru-stânga), cu un scor estimat a fi între 20% şi 23%.

Luigi di Maio, faţă în faţă cu Silvio Berlusconi. Cine este noua stea a politicii italiene: La numai 31 are toate şansele să devină următorul premier al Italiei

Însă coaliţia condusă de fostul premier Silvio Berlusconi speră să poată forma viitorul guvern. Partidul Forza Italia (FI, centru-dreapta), condus de Silvio Berlusconi, este creditat cu 12,5%-15,5%, la egalitate cu formaţiunea de extremă-dreapta Liga Nordului (12,5%-15,5%), condusă de Matteo Salvini. Partidul naţionalist-conservator Fraţii Italiei (FdI), condus de Giorgia Meloni, ar urma să obţină între 3,5% şi 5,5%.

Partidul Liber şi Egali (LeU) este creditat cu 3%-5%, formaţiunea +Europa ar urma să obţină 2%-4%, Noi cu Italia 1%-3%, iar Mişcarea Civică Populară 1%-2%.

Peste 40 de milioane de cetăţeni italieni au fost chemaţi la urne duminică pentru desemnarea membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor. Prezenţa la vot a depăşit nivelul de 70%.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a avertizat că în Italia există riscul izbucnirii unei crize politice grave din cauza eventualului rezultat neconcludent al scrutinului parlamentar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO